Nieuws/Binnenland
2259905
Binnenland

50Plus: koppen bij elkaar over integriteitsproblemen politici

Geert Dales van 50Plus.

Geert Dales van 50Plus.

Den Haag - Na pijnlijke integriteitsperikelen bij VVD en GroenLinks wil seniorenpartij 50Plus dat politieke partijen de koppen bij elkaar gaan steken om van elkaars fouten te leren en met gezamenlijke oplossingen te komen.

Geert Dales van 50Plus.

Geert Dales van 50Plus.

Die uitnodiging doet 50Plus-voorzitter Geert Dales. Hij heeft een brief naar alle andere partijvoorzitters gestuurd met daarin het idee om bij elkaar te komen. „Zonder elkaar de maat te nemen. Maar iedereen is met dit probleem bezig en heeft er eigen, interne commissies voor opgericht, maar deelt ideeën voor oplossingen niet.”

Bij de VVD is voormalig partijvoorzitter Henry Keizer deze week opnieuw in opspraak geraakt omdat het Openbaar Ministerie hem nu officieel verdenkt van miljoenenoplichting en valsheid in geschrifte met zijn uitvaartbedrijf De Facultatieve.

Bij GroenLinks ontstond oproer omdat partijvoorzitter Marjolein Meijer een liefdesrelatie aanknoopte met Kamerlid Rik Grashoff, die zij op zijn functioneren moest beoordelen en die mede door haar toedoen een hoge plek op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen kreeg. Ze logen aanvankelijk over hun affaire. Na druk stapten ze op.

Volgens Dales is het idee heus niet bedoeld om nog eens in de vlek bij de VVD te wrijven, al gaat het in zijn uitnodiging wel uitgebreid over de problemen bij de liberalen. Hij weet bijvoorbeeld ook heus dat er dingen fout zijn gegaan bij 50Plus, zegt hij na een vraag over een vechtpartij tussen zijn leden en klachten over interne vriendjespolitiek. „Dat wordt bij ons niet getolereerd. Maar we moeten leren van elkaars oplossingen voor integriteitsproblemen. Dit gaat maar door en schaadt het aanzien van de politiek.”

Het is een bijzondere zet van Dales om al zijn collega’s uit te nodigen. „Ik ben pas net voorzitter en weet niet of ooit alle partijen zo met elkaar om de tafel zijn gegaan, maar het is een belangrijk probleem dus laten we het proberen, dacht ik.”