2260212
Binnenland

Tweede Kamer: standaard dna afnemen bij verdachten

Dna-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Dna-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Den Haag - De Tweede Kamer wil dat er standaard dna afgenomen wordt bij verdachten. Nu kan dat alleen nog bij veroordeelde criminelen.

Dna-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Dna-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Een SGP-voorstel om dit standaard bij verdachten af te nemen, krijgt steun van in elk geval VVD, CDA, PVV en PvdA. Dat bleek woensdagavond laat in een debat over het onderwerp. Daarmee is er een Kamermeerderheid voor het voorstel.

De indieners eisen dat het kabinet een wet voorbereidt, maar houden nog wel een slag om de arm. Een evaluatie over privacy-bezwaren en juridische hindernissen, kan er nog voor zorgen dat een dergelijke wet er toch niet komt.

Het SGP-plan is onder meer een reactie op het recente nieuws dat er zo veel dna-profielen ontbreken. Justitie mist het dna van meer dan 20.000 veroordeelde criminelen. Zij kunnen, als zij bij verstek veroordeeld worden, de benen nemen en onder de radar blijven. Zo kunnen ze niet allen hun straf ontlopen maar ook het moment waarop ze dna moeten inleveren. En met die dna-profielen kunnen nou juist weer nieuwe misdaden opgelost worden.

Om dit op te lossen, onderzoekt minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) al de invoering van een wetsvoorstel om verdachten die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben, standaard dna te laten inleveren. Die groep kan immers makkelijk onder de radar blijven. De Kamer gaat dat niet ver genoeg en eist dus dat de minister een wet voorbereidt waardoor bij álle verdachten dna afgenomen wordt.

Het is een omstreden plan, D66 is erg kritisch. Een verdachte is immers nog onschuldig tot het tegendeel is bewezen. In het SGP-voorstel is geregeld dat het dna van de verdachten weer vernietigd wordt als tijdens de rechtszaak blijkt dat ze onschuldig zijn.