Nieuws/Binnenland
2260218
Binnenland

Nederlandse inspecteur naar vluchtelingenschip

De Sea Watch 3 (rechts), in een haven in Malta.

De Sea Watch 3 (rechts), in een haven in Malta.

DEN HAAG - Nederland gaat onderzoeken of het Nederlandse vluchtelingenschip dat in Malta aan de ketting ligt, niet buiten zijn boekje is gegaan. Er reist een inspecteur naar de mediterrane eilandstaat om na te gaan of het gebruik van de Sea Watch 3 wel past bij „de wijze waarop het schip is ingericht, uitgerust en gecertificeerd”, meldt staatssecretaris Mark Harbers (Immigratie).

De Sea Watch 3 (rechts), in een haven in Malta.

De Sea Watch 3 (rechts), in een haven in Malta.

Het schip van de Duitse hulporganisatie Sea Watch pikt migranten op die in de nesten zijn geraakt bij hun overtocht over de Middellandse Zee naar Europa. Het vaart onder Nederlandse vlag en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van Nederland. Malta heeft het verboden nog uit te varen. De autoriteiten daar denken dat de Sea Watch 3 verder gaat dan enkel het redden van drenkelingen en de weg naar Europa voor migranten plaveit.

Op grond van de bevindingen van de inspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport „zullen we moeten kijken hoe we hiermee verder gaan”, zegt Harbers. Hoe lang het onderzoek gaat duren en wanneer het schip weer zou kunnen uitvaren, kan hij niet zeggen, omdat de Maltese autoriteiten het voortouw hebben.

Malta wil uitgezocht hebben of de Sea Watch 3 „regels heeft overtreden met betrekking tot reddingsoperaties”, aldus Harbers. Reddingsschepen mogen bijvoorbeeld de kustwacht niet hinderen. Ze blijken geregeld ook helemaal niet geschikt om grote aantallen migranten te vervoeren. Volgens de staatssecretaris is er ook sprake van mogelijk strafrechtelijk onderzoek door de Maltese justitie.