Nieuws/Binnenland
2260270
Binnenland

Eindhoven groot succes in high techsector

Gebouwen van ASML op de High Tech Campus.

Gebouwen van ASML op de High Tech Campus.

De high techsector rond Eindhoven draait op volle toeren. Ook in 2017 groeide de economie in de regio opnieuw sneller dan rond de andere vier grootste steden in Nederland. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendmaakt.

Gebouwen van ASML op de High Tech Campus.

Gebouwen van ASML op de High Tech Campus.

Waar de economie voor heel Nederland met 2,9 procent groeide, bedroeg de toename van het bruto binnenlands product rond Eindhoven zelfs 4,9 procent. Alleen in Almere, waar de economie wordt geholpen door een relatief hoge bevolkingstoename, groeide de economie fractioneel sneller.

Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen neemt de regio binnen de Nederlandse economie een aparte plek in. „Het succesverhaal van Eindhoven is gebaseerd op de vele gespecialiseerde en hoogwaardige high techbedrijven die er zitten”, zegt hij.

Zij groeien de laatste jaren tegen de klippen op en breken zich vooral het hoofd waar ze nog meer, vaak technisch, gekwalificeerde medewerkers kunnen vinden, vertelt een woordvoerder van de gemeente Eindhoven. „De grote uitdaging de wij al regio hebben, is het vinden, vasthouden en opleiden van toptalent dat we nodig hebben.”

Binnenkort zal daarom een brief aan de Kamer gepubliceerd worden, met een aantal maatregelen die het gebied aantrekkelijker moeten maken. De regio heeft het kabinet onder andere gevraagd om steun voor een nieuw congrescentrum, beter openbaar vervoer en een opknapbeurt voor de stad. Het kabinet heeft inmiddels 130 miljoen euro voor Eindhoven en omstreken toegezegd, en wil voor de langere termijn een actieagenda opstellen. Dat is hard nodig, vindt men in Eindhoven. „Wij moeten voor toptalent concurreren met steden als Stockholm, Helsinki en San Francisco. Als je hier het station uitloopt, heb je niet het idee dat je op een van de technologische hotspots van de wereld bent. Terwijl dat we dat wel zijn.”

Lees verder: Het grote wonder van Brabant