Nieuws/Binnenland
2260272
Binnenland

OM ziet op laatst af van vervolging

Kunstenaar Joep van Lieshout hardnekkig gestalkt

Kunstenaar Joep van Lieshout bij een van zijn werken.

Kunstenaar Joep van Lieshout bij een van zijn werken.

ROTTERDAM - De Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout is het slachtoffer geworden van een hardnekkige stalkster.

Kunstenaar Joep van Lieshout bij een van zijn werken.

Kunstenaar Joep van Lieshout bij een van zijn werken.

Een 44-jarige vrouw heeft volgens het Openbaar Ministerie in februari van dit jaar op één dag maar liefst 320 berichtjes naar Van Lieshout gestuurd. In de daaropvolgende drie dagen kwamen er via WhatsApp nog eens 623 berichten binnen op zijn telefoon.

Nadat het nummer van de stalkster vermoedelijk was geblokkeerd, gooide de vrouw het over een andere boeg. Zo maakte zij een fake e-mailadres aan. Daarop werd de kunstenaar vervolgens op weinig artistieke wijze bestookt.

Ook de vriendin van Van Lieshout werd in dezelfde periode lastiggevallen. Zo ontdekte zij een naaktfoto van haar vriend achter de ruitenwisser van haar auto. Ook werden bij de kunstenaar en zijn vriendin soortgelijke afbeeldingen door de brievenbus gedaan. Het OM houdt de 44-jarige vrouw daarvoor verantwoordelijk.

Daarnaast heeft zij zich meerdere maken hinderlijk opgehouden bij het huis van het koppel in Rotterdam. Nadat bij de politie aangifte tegen de vrouw is gedaan zijn de stalkingspraktijken medio maart gestopt.

Beide partijen hullen zich in stilzwijgen over de achtergronden van de zaak. De stalkster zou vandaag voor de rechtbank moeten verschijnen, maar het OM heeft op het laatste moment besloten om vervolging te staken. „Na een heroverweging zijn we tot de conclusie gekomen dat het strafrecht in deze zaak niet op zijn plaats is, omdat er vooralsnog geen kans op herhaling is.”