Nieuws/Binnenland
2260274
Binnenland

Lieke S. hoeft niet de cel in na kalifaatreis

Lieke S.

Lieke S.

DEN BOSCH - Het Openbaar Ministerie eist geen onvoorwaardelijke celstraf tegen de Eindhovense Lieke S. (35). De officier eiste nog een halfjaar voorwaardelijk bovenop haar bijna acht maanden voorarrest. Volgens justitie heeft ze geprobeerd zich aan te sluiten bij terreurorganisatie IS in Syrië. Ze werd echter bij de Turks-Syrische grens niet doorgelaten en werd 21 december 2016 opgepakt.

Lieke S.

Lieke S.

Onze verslaggever Silvan Schoonhoven (@SilSchoonhoven) was erbij. Lees zijn tweets terug onder aan dit artikel.

Ze is een van de meer excentrieke terrorismeverdachten die in Nederland voor de rechter zijn gekomen. De vrouw bekeerde zich in de zomer van 2016 tot de islam, hulde zich in een nikab, gaf haar kat extra veel eten en vertrok toen richting het kalifaat. Vandaag moest ze zich voor die reis verantwoorden voor de rechtbank in Den Bosch.

Justitie denkt dat S. zich bij IS wilde aansluiten en baseert zich met name op brieven en passages in schriftjes en notitieblokken, die de Eindhovense later uitwerkte tot boeken. Daarin geeft ze zonder omwegen aan terroristische aanslagen als die in Brussel en Parijs te begrijpen. Volgens de Eindhovense zijn de passages verkeerd uitgelegd en schreef ze onder meer één boek in de ik-vorm vanuit het perspectief van een IS-strijder.

"Het was een reis"

Zij en haar advocaat legden er de nadruk op dat ze niet daadwerkelijk in Syrië is geweest of in contact is gekomen met IS-strijders. „Het was een reis.” Wel schreef ze ook in brieven aan haar ouders en zus over ’werk bij IS’. En: „Ik heb mijn spullen gepakt om me in Raqqa aan te sluiten bij IS.”

Volgens deskundigen in het Pieter Baan Centrum is er bij S. geen persoonlijkheidsstoornis. Er is wel sprake geweest van radicalisering. Onder invloed van een theoloog met wie ze verplicht moest praten denkt ze nu genuanceerder over het geloof.

Ze zegt zelf dat ze geen sympathie heeft voor aanslagplegers. Maar uit boeken die ze zelf aan het schrijven was, bleek dat ze wel degelijk van plan was zich bij de IS-strijders in Syrië aan te sluiten. Een van die boeken heet ’ParIS, genocide op IS is ook genocide’. Bij Omroep Brabant zei ze dat ze geen sympathie heeft voor de terreurbeweging. Maar ze gelooft wel dat er mensen in het kalifaat zitten die van goede wil zijn. Ze vindt het niet onlogisch dat IS met andere middelen terug strijdt omdat het door het westen wordt aangevallen.