Nieuws/Buitenland
2260328
Buitenland

Kim Dotcom verliest beroep tegen uitlevering

Kim Dotcom in de rechtszaal.

Kim Dotcom in de rechtszaal.

WELLINGTON - Een Nieuw-Zeelands hof heeft bepaald dat internetondernemer Kim Dotcom mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. De oprichter van Megaupload hangt daarmee een forse straf in de VS boven het hoofd.

Kim Dotcom in de rechtszaal.

Kim Dotcom in de rechtszaal.

Een rechtbank in Nieuw-Zeeland had vorig jaar geoordeeld dat hij kon worden uitgeleverd aan de VS. Die uitspraak had de in Duitsland geboren ondernemer aangevochten. Het hof stelt nu in de beroepszaak de eerdere rechtbank in het gelijk.

Dotcom werd ruim zes jaar geleden in Auckland opgepakt, maar kwam al snel weer vrij. Hij is in de VS veroordeeld voor onder meer het schenden van copyright en witwassen. Zijn bedrijf Megaupload, een dienst waar gebruikers bestanden in de cloud konden opslaan, werd in 2012 op verzoek van de Verenigde Staten aangepakt.

Het hof van beroep oordeelde dat de Verenigde Staten „op het eerste oog een duidelijke zaak hadden ingediend en dat degenen die in beroep waren gegaan willens en wetens het copyright hadden overtreden om er financieel beter van te worden.”

De advocaat van Dotcom liet weten dat zijn cliënt in beroep gaat bij het Hooggerechtshof. „We kijken ernaar uit in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. We denken dat Kim Dotcom de zaak uiteindelijk zal winnen”, zei de advocaat.