Nieuws/Binnenland
2260470
Binnenland

Advocaat moordverdachte: ongekende inbreuk op bronbescherming journalist

’OM wilde afluisteren journalist verzwijgen’

In Amsterdam-Noord werd op 29 maart de 41-jarige Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B., geliquideerd.

In Amsterdam-Noord werd op 29 maart de 41-jarige Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B., geliquideerd.

Amsterdam - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het afluisteren van een journalist onder het tapijt willen vegen. Om die reden is een opgenomen gesprek tussen de journalist in kwestie en zijn bron door het OM gewist. Dat stelt de advocaat van Shurandy S. die ervan wordt verdacht de broer van kroongetuige Nabil B. te hebben geliquideerd.

In Amsterdam-Noord werd op 29 maart de 41-jarige Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B., geliquideerd.

In Amsterdam-Noord werd op 29 maart de 41-jarige Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B., geliquideerd.

In de rechtbank van Amsterdam heeft donderdag de eerste pro forma zitting plaats tegen Shurandy S. die eind maart werd aangehouden na de liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B.

Advocaat Nico Meijering vindt het afluisteren ernstig en wil dat niet „onder de mat moffelen.” Het OM heeft toegegeven dat het afluisteren absoluut niet had gemogen, maar wel voorstelbaar was. Justitie hoopte met het afluisteren meer te weten te komen over de mogelijke dader(s). De opname van het gesprek is volgens het OM onbeluisterd gebleven en vernietigd.

Meijering noemt het een „ongekende inbreuk op het recht op bronbescherming van de journalist. Dat gebeurde op de meest vergaande manier, door direct mee te luisteren.”

„Aan het bevel van de rechter-commissaris is weliswaar uitvoering gegeven, maar de opname is nog diezelfde dag in een kluis gelegd. De opname is, ondanks de opdracht van de rechter-commissaris, nooit uitgeluisterd en uiteindelijk na overleg met het College van procureurs-generaal in opdracht van de hoofdofficier van justitie in Amsterdam vernietigd, omdat het OM vindt dat de opname een ontoelaatbare inbreuk is op de bronbescherming van journalisten”, zo verklaart het OM in een persbericht over de zaak.

Volgens de Officier van Justitie is er geen sprake van dat het recht op een eerlijk proces van Shurandy S. door het vernietigen van de opnamen in het geding is gekomen.

OvJ’s Caroliene Cnossen en Saskia de Klerk

OvJ’s Caroliene Cnossen en Saskia de Klerk

De rechtbank heeft besloten dat het OM de motivering voor het onderzoek moet toevoegen aan het procesdossier. Het OM krijgt wel gelegenheid om de passages weg te lakken waaruit de identiteit van de journalist valt te herleiden.

Shurandy S.

In de pro-formazitting kwam vanochtend verder aan de orde dat Shurandy S. niet zou hebben geweten dat zijn doelwit de broer van kroongetuige Nabil B. was.

Het Openbaar Ministerie noemt de moord op de broer van de kroongetuige Nabil B. „een directe afgrijselijke reactie op de beslissing van Nabil B. om mee te werken met het OM.”

S. werd al in het najaar van 2017 benaderd door de opdrachtgevers, en stemde in met het verzoek om de liquidatie te plegen. In januari 2018 huurde hij een garagebox voor de vluchtauto.

Shurandy S. kreeg een foto van de broer, zijn werkadres en informatie over zijn werktijden en wapens.

Volgens advocaat Nico Meijering wist Shurandy S. niet dat zijn doelwit de broer van kroongetuige Nabil B. was. Dát zijn slachtoffer de broer van een kroongetuige was, kan een hogere straf opleveren.

Verdachte bekende

De 40-jarige verdachte uit Hilversum heeft eerder, in een schriftelijke verklaring en tijdens een politieverhoor, bekend de schutter te zijn geweest.

Volgens Meijering heeft Shurandy S. zijn aandeel weliswaar bekend, maar zijn er mogelijk ontlastende factoren.

Shurandy S. is zelf niet aanwezig. Hij heeft afstand gedaan van zijn recht om de zitting bij te wonen. Nabestaanden van het slachtoffer kunnen de zaak volgen via een videoverbinding.

Broer kroongetuige doodgeschoten

Op 29 maart werd B.’s broer Redouan (41) in zijn bedrijf in Amsterdam-Noord doodgeschoten. Voor de liquidatie van B.’s broer zitten momenteel twee verdachten vast, onder wie de man die nu bekend heeft. Zij werden betrekkelijk kort na de moord aangehouden.

Nabil B. dreigt inmiddels zijn rol als kroongetuige op te geven. De moord op zijn broer heeft volgens hem aangetoond dat de overheid niet in staat is zijn naasten te beschermen, terwijl er al geruime tijd zeer sterke aanwijzingen waren dat zij voor hun leven moesten vrezen.

Dna op wapen liquidatie

Direct na de zaak over de moord op Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B., behandelde de rechtbank de zaak tegen de 34-jarige Gwensley G. uit Den Haag, van wie het dna zat op het automatisch wapen dat werd gebruikt bij de aanslag.

De Scorpion werd uit het water gevist in de buurt van de plek waar de vluchtauto van de schutter werd gevonden. Gwensley G. werd al twee keer eerder veroordeeld wegens wapenbezit. Zijn dna zat daarom in de landelijke databank. Het Openbaar Ministerie vervolgt hem niet voor betrokkenheid voor de moord.

Gwensley G. zei dat het best mogelijk is dat hij het wapen een keer in handen heeft gehad. ,,Voor een videoclip. Of als model.” Hij ontkende in wapens te handelen.

Officier van justitie Caroline Cnossen eiste 3,5 jaar gevangenisstraf tegen hem wegens wapenbezit. Behalve zijn dna op de Scorpion, bleek Gwensley G. namelijk ook wapens in zijn huis te hebben liggen.

Die had hij ,,toevallig” gevonden in zijn kelderbox, zei hij.

Verslaggever Saskia Belleman was bij de rechtszaak aanwezig. Haar tweets lees je terug onderaan dit artikel of via @saskiabelleman .