Nieuws/Binnenland
226114718
Binnenland

Burgemeesters ’voorzichtig opgetogen’, maar die terrassen?

UTRECHT - Juist nu de roep aanzwelt om de terrassen te openen voor iedereen, komt het kabinet met een plan om steeds meer coronamaatregelen los te laten – alleen met een negatieve sneltest in de hand. De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn ’voorzichtig opgetogen’.

Deze nieuwe ’routekaart’ maakt geleidelijk meer mogelijk in de samenleving. „Het is een realistisch, goed doordacht plan”, zei voorzitter Hubert Bruls dinsdag na afloop van het beraad.

Tijdens deze bijeenkomst presenteerde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) alle voornemens. „Halverwege mei hebben de meest kwetsbare mensen hun eerste vaccinatie gehad. Dat maakt dat je meer perspectief kunt bieden.”

De laatste tijd hadden burgemeesters zich uitgesproken over het heropenen van de terrassen voor álle Nederlanders. Dat moest eindelijk gebeuren, vonden de vier grootste steden. Er is buiten ook nauwelijks gevaar op besmetting, bleek ook maar weer uit een Ierse studie.

Ook Ernst Kuipers benadrukte dat het openen van de terrassen juist een positief effect kan hebben, omdat mensen nu massaal samenscholen in de parken. Waar blijven die open terrassen?

’Grote deel beperkingen achter de rug’

De burgemeesters pleiten er al weken voor om eerst buitenactiviteiten mogelijk te maken en dan de activiteiten binnen. „Eerst klein en dan groot. Eerst jongeren en dan anderen. Het gaat om veel meer dan alleen de terrassen”, aldus Bruls.

Volgende week beslist het kabinet over het openingsplan. Meer details worden volgende week tijdens de persconferentie van de premier en minister van Volksgezondheid duidelijk. Volgens minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) die ook bij het beraad aanwezig was, kunnen vanaf 20 april „echt stappen worden gezet.” „Tot de zomer blijft het op sommige punten nog even doorbijten, maar het overgrote deel aan beperkingen hebben we nu wel gehad.”

Het testen om toegang te krijgen tot activiteiten valt eveneens onder het openingsplan. Vanaf mei maakt dit onderdeel uit van de routekaart, aldus minister Hugo de Jonge die over het toegangstesten gaat. „Hiermee willen wij meer mogelijk maken dan er eigenlijk zou kunnen volgens het epidemiologisch beeld”, zegt hij. Als een ondernemer gaat toegangstesten, dan mag hij bijvoorbeeld meer mensen toelaten dan op dat moment als norm wordt gesteld, zo legt hij uit. Dit wordt voor een aantal sectoren mogelijk. Welke dat zijn, maakt het kabinet later bekend.

Gommers en Kuipers

De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers en de voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers vinden het starten met evenementen waar alleen mensen met een recente negatieve testuitslag voor het coronavirus naar binnen mogen een goede ontwikkeling. Maar dan moet het wel verantwoord gebeuren, zeggen de artsen.

Gommers zegt dat de ziekenhuizen vollopen en dat medisch personeel niet meer weet hoe ze dat volhouden. „Daarom mag er geen verhoogd risico zijn en moeten alle maatregelen worden gehandhaafd.” Als de controle goed is, kan het volgens de arts zelfs besmettingen tegengaan, doordat minder mensen dan samenkomen op dezelfde plek.

Kuipers ziet de beperkte heropening als een goede kans om gegevens te verzamelen. „Dit biedt een goede mogelijkheid onder gecontroleerde omstandigheden”, aldus Kuipers. „Het zal veel belangrijke kennis genereren en tevens een aanzet zijn om in de komende langere periode zo veel en snel als mogelijk te versoepelen.”