Nieuws/Buitenland
2261174
Buitenland

’Idioot dat Britten hier tijdens WK mee op de proppen komen’

Londen vraagt hulp Rusland in zaak novitsjok

LONDEN/DEN HAAG - De Britse regering heeft Rusland opgeroepen helderheid te verschaffen over het gif novitsjok dat opnieuw is opgedoken in het zuiden van Engeland. Het jongste incident waarbij een Brits paar in kritieke toestand in een ziekenhuis is opgenomen, volgt op de vergiftiging in maart van een Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter. Het zenuwgas novitsjok is ooit in de Sovjet-Unie als massavernietigingswapen ontwikkeld.

De Britse regering heeft het Kremlin ervan beschuldigd achter de aanslag op Skripal in Salisbury te zitten. Moskou heeft dit verontwaardigd en herhaaldelijk tegengesproken.

"Idioot dat dit tijdens het WK gebeurt"

„Als de Russen nu openheid van zaken geven over wat er in maart is gebeurd, kunnen we de zaak oplossen en mensen veiligheid bieden”, zei de Britse minister van Veiligheid, Ben Wallace, donderdag.

De Russische ambassade in Den Haag heeft laten weten het idioot te vinden dat de Britten nu weer met het novitsjok-verhaal op de proppen komen, juist tijdens het WK voetbal. De ambassade kwam de afgelopen maanden vaker met verklaringen over deze zaak, omdat de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens in De Haag is gevestigd.

Het Kremlin sprak later donderdag zijn zorgen uit over het jongste incident in Engeland met het gif. Het is erg zorgwekkend nieuws, zeker gezien eerdere soortgelijke incidenten, zei een woordvoerder van de Russische president Poetin. Moskou wenst de twee slachtoffers een snel herstel toe, meldden Russische media.

De woordvoerder wist nog niets van Britse verzoeken om bijstand in het onderzoek naar de incidenten met een zenuwgas dat in de tijd van de Sovjet-Unie als chemisch wapen is ontwikkeld.