Nieuws/Buitenland
2261427
Buitenland

Doodgeschoten leeuw ontsnapte door verstrooide verzorgster

MECHELEN - Door verstrooidheid van een dierenverzorgster heeft een leeuwin eind vorige maand uit haar verblijf in een dierentuin in België kunnen ontsnappen. De vrouw had niet in de gaten dat er een veiligheidssluis openstond. De leeuwin werd doodgeschoten nadat tevergeefs was geprobeerd het dier te verdoven.

Dat blijkt uit intern onderzoek van dierentuin Planckendael bij Mechelen. Er worden maatregelen genomen tegen de verzorgster. Ook steekt de dierentuin 500.000 euro in extra beveiligingssystemen voor gevaarlijke dieren als roofdieren en olifanten.

Verdoving

Leeuwin Rani wandelde op 21 juni haar verblijf uit. Urenlang werd tevergeefs geprobeerd haar via verdoving uit te schakelen. Toen zij op een gegeven moment in de richting liep van enkele bezoekers die zich hadden verscholen in een niet volledig afgesloten treinwagon op het terrein, werd op advies van deskundigen en de politie besloten het dier te doden.

Die actie ontlokte veel verontwaardiging. De Vlaams minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) noemde het incident „verschrikkelijk” en niet uit te leggen.