2261678
Binnenland

Inval malafide inburgeringsbureaus

Den Haag - Elf verdachte inburgeringsbureaus hebben woensdag bezoek gehad van de inspectie. Er zijn verdenkingen van onder meer fraude ter waarde van honderdduizenden euro’s en zelfs ambtelijke corruptie. Bij de bureaus is beslag gelegd op de administratie en ongeveer 10.000 euro aan contant geld.

Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

Een taalbureau uit Amsterdam wordt ervan verdacht sinds 2016 fraude te plegen. Het vermoeden is dat ze de examenvragen hebben en de inburgeraars alleen trainen daarop antwoord te geven.

Door een taalbureau in Utrecht zouden valse declaraties zijn ingediend voor meer uren dan dat er les is gegeven. De handtekeningen van de inburgeraars zijn hiervoor waarschijnlijk vervalst. Zo kon de taalschool in totaal honderdduizenden euro’s meer binnen harken dan waar recht op was.

Een van de bestuurders van de taalschool wordt bovendien verdacht van ambtelijke corruptie. Terwijl hij in dienst was bij de gemeente Utrecht, zou hij zijn eigen taalbureau hebben voorgetrokken bij de aanbesteding.

Aanleiding voor het onderzoek naar dit taalbureau was een aangifte door de directie Samenleving en Integratie van het ministerie van Sociale Zaken en een aangifte van de gemeente Utrecht. Het onderzoek naar het taalbureau in Amsterdam is gestart naar aanleiding van een anonieme melding.