Nieuws/Buitenland
226201
Buitenland

Koelkastfabrikant brand Londen doet oproep

LONDEN - De onderneming Whirlpool heeft vrijdag mensen gevraagd met een bepaalde koelvriescombi om zich te melden. Dat is een gevolg van de conclusie van de Londense politie dat de brand in de torenflat Grenfell Tower op 14 juni in een koel-vriescombinatie van het merk Hotpoint is begonnen.

Whirlpool vraagt in het belang van het onderzoek mensen die een Hotpoint-koelvriescombi hebben met de modelnummers FF175BP of FF175BG contact met het bedrijf op te nemen.

Of de betreffende koelkasten ook in Nederland zijn verkocht is nog onbekend. „Op dit moment worden ze hier niet verkocht, we onderzoeken of dat in het verleden misschien wel is gebeurd. We zijn er druk mee bezig, meer kan ik er op dit moment niet over zeggen”, aldus een woordvoerster van Whirlpool Nederland.

De Londense politie meldde vrijdag dat de brand vanuit een koelkast snel door het hele gebouw raasde. Een nog onbekend aantal mensen is omgekomen. Het dodental staat op 79 en alle waargenomen stoffelijke resten zijn geborgen. De autoriteiten vrezen echter dat er meer mensen in het pand zijn geweest van wie mogelijk niets meer wordt teruggevonden.

De politie meent dat er ondeugdelijk isolatiemateriaal in het gebouw is gebruikt en dat de brand zich daarom zo snel verspreidde. Er is mogelijk sprake van dood door schuld.