Nieuws/Binnenland
2262642
Binnenland

Ontslag nog niet mogelijk

Minister haalt uit naar schoolbobo Postema

André Postema.

André Postema.

Den Haag - Onderwijsbons André Postema, verantwoordelijk voor het vmbo-examendrama in Maastricht, krijgt een veeg uit de pan van minister van Engelshoven (Onderwijs). Ze heeft weinig vleiende woorden voor hem over, maar kan hem vanwege officiële procedures nu nog niet ontslaan.

André Postema.

André Postema.

„Ik ben zelf ook jarenlang bestuurder geweest”, zei de D66-bewindsvrouw over Postema tijdens een debat in de Tweede Kamer. „Ik vind dat bestuurders elke dag in de spiegel moeten kijken en zich de vraag moeten stellen: ben ik nog wel de juiste persoon op de juiste plek. Ik geloof dat ik in deze situatie een andere afweging had gemaakt.”

Postema ligt onder vuur. Onder zijn verantwoordelijkheid liepen de examens van meer dan 350 vmbo-scholieren uit op een drama. Ze kregen veel te weinig lessen en hun school lapte allerlei examenregels aan de laars. Er worden nu verwoede pogingen gedaan om de gedupeerde scholieren alsnog hun diploma te laten halen.

Postema weigert ondanks de opeenstapeling aan ernstige fouten zijn ontslag in te dienen. De Tweede Kamer vroeg het kabinet daarom om de man dan maar zelf de deur te wijzen. Hoewel de handen van Van Engelshoven lijken te jeuken, ziet ze zich gebonden aan formaliteiten.

Onderzoek

Eerst moet er officieel onderzoek naar de gebeurtenissen worden gedaan, pas als dat is gedaan kan de minister eventueel de Raad van Toezicht opdragen om hem te ontslaan, stelt de D66-politica.