2262660
Binnenland

Minister stuurt bestuurder VMBO nu niet weg

DEN HAAG - Het ministerie van Onderwijs is niet van plan de bestuursvoorzitter van VMBO Maastricht nu weg te sturen, maar wil eerst een onderzoek van de onderwijsinspectie afwachten. Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in reactie op een breed gesteunde oproep uit de Kamer. Wel gaf de minister aan dat zij een andere keuze zou hebben gemaakt dan de persoon in kwestie, André Postema.

Veel Kamerleden waren donderdag keihard in hun oordeel over Postema die – in tegenstelling tot de andere leden van het College van Bestuur – niet is opgestapt. Van Engelshoven stipte aan dat de minister inderdaad dwang kan uitoefenen over de positie van een bestuurder, maar pas nadat een onderzoek naar het bestuurlijk handelen is afgerond. Dat onderzoek wordt momenteel gedaan door de inspectie.

Zonder toezeggingen te doen maakte Van Engelshoven – net als eerder haar onderwijscollega Arie Slob, die donderdag wegens ziekte afwezig was – wel duidelijk wat zij persoonlijk vindt van de situatie. „Als je bestuurder bent moet je je in de spiegel aan kunnen kijken. Ben ik de goede persoon op de goede plek? Ik geloof dat ik in dit geval een andere afweging had gemaakt.”

’Eerst feiten vaststellen, dan conclusies’

De Raad van Toezicht (RvT) stelde deze week een interim-bestuurder aan, die in de praktijk alle taken van het bestuur heeft overgenomen bij VMBO Maastricht. Michel Rog (CDA) vroeg of het klopte dat het ministerie de RvT hiertoe heeft moeten dwingen. „Dwingen in formele zin kunnen we niet. Maar we kunnen in meer of mindere mate dingen dringend adviseren”, zei de minister.

Rog wilde ook weten of het eventueel mogelijk is om als het onderzoek is afgerond salaris terug te vorderen van Postema, die net onder de Balkenende-norm verdient. „Eerst feiten vaststellen, dan kijken welke conclusies we eraan kunnen verbinden”, aldus de minister over het onderzoek van de inspectie. „Maar ik zal de vraag van de heer Rog goed in het achterhoofd houden.”

Maastricht blijft achter VMBO-bestuurder staan

De gemeente Maastricht echter blijft pal achter hem staan. D66-onderwijswethouder Bert Jongen stelt, namens de gemeente Maastricht: „Een kapitein moet op zijn schip blijven als er schipbreuk wordt geleden.” Postema ligt onder vuur na het examenechec op het VMBO Maastricht. Op 22 juni kregen 354 leerlingen van de school te horen dat ze alsnog gezakt waren omdat de schoolexamens niet deugden.

Wat er op VMBO Maastricht gebeurd is, noemt de wethouder „onvergeeflijk.” Maar hij zou „het onbegrijpelijk hebben gevonden als Postema was opgestapt. Pas als het schip in veilige haven is, dan is het aan de raad van toezicht om te besluiten wat er met Postema gebeurt. Nu niet”, aldus Jongen.

Geen aanstalten

Zijn medebestuurders trokken al wel hun conclusies. Maar Postema maakt geen aanstalten. Het ministerie van Onderwijs is niet van plan hem nu weg te sturen, maar wil eerst een onderzoek van de onderwijsinspectie afwachten. De meeste partijen in de Tweede Kamer willen hem weg. De PvdA hield zich daarover op de vlakte, donderdag. Postema is fractievoorzitter van die partij in de Eerste Kamer.