Nieuws/Binnenland
2263016
Binnenland

Ploumen blundert met appje over schoolbobo

Den Haag - Het lot van schoolbestuurder en PvdA-senator André Postema lijkt bezegeld na een gigantische blunder van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen op WhatsApp.

Ze wilde een bericht naar fractieleider Lodewijk Asscher sturen over Postema: „Lo, we kunnen Postema niet overend houden. Iemand moet nu bellen dat hij de eer aan zichzelf moet houden. Debat is slechtst denkbare scenario”, tikte ze in.

In plaats van een regulier appje maakte ze er echter een statusbericht van. Zo’n statusbericht is voor iedereen zichtbaar die de telefoongegevens van Ploumen heeft. Een NOS-medewerker trof het berichtje stomtoevallig aan en maakte het openbaar.

Ploumen bevestigt inmiddels dat ze het berichtje stuurde en dat haar partij dus wil dat Postema uit zichzelf opstapt. Ze heeft hem gebeld en vindt het ’vervelend’ dat het ’zo naar buiten is gekomen’. Ook Asscher duwt hem nu in alle openbaarheid richting de uitgang. „Postema moet nadenken of hij wel kan aanblijven.”

Postema ligt zwaar onder vuur. Hij is als schoolbestuurder verantwoordelijk voor het onmetelijke foutencircus met vmbo-examens in Maastricht. Hij is tevens fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Hij weigert vooralsnog om zijn banen op te zeggen.

Tijdens het debat kreeg Postema er stevig van langs. De Tweede Kamer wil dat hij weggaat. Gebeurt dat niet vrijwillig dan moet het kabinet hem maar dwingen. PvdA-Kamerlid Van den Hul probeerde Postema aanvankelijk nog uit de wind te houden. Dat stuitte op onbegrip bij CDA, VVD en PVV.

De oproer is kennelijk ook niet voorbijgegaan aan de PvdA-top. Nog tijdens het debat typte Ploumen haar berichtje aan fractieleider Asscher.

Postema volgde in de Eerste Kamer Marleen Barth op als fractievoorzitter. Barth stapte begin februari op nadat bekend werd dat ze een strandvakantie op de Malediven verkoos boven een belangrijk debat over orgaandonatie. Het lijkt er sterk op dat de PvdA nu wederom opzoek moet naar een nieuwe fractieleider in de senaat.