Nieuws/Buitenland
2263022
Buitenland

Israël vervolgt programmeur om technologieroof

TEL AVIV - Een programmeur wordt in Israël verdacht van een poging gevoelige cybertechnologie te verkopen. De man vroeg op het zogeheten dark web, het verborgen deel van internet, omgerekend ruim 42 miljoen euro voor de gestolen gegevens, maakte het Israëlische ministerie van Justitie bekend.

De verdachte, een 38-jarige programmeur, zou de technologie hebben gestolen van zijn werkgever. De man hing op dat moment ontslag boven het hoofd. Hij zou software en gegevens met een waarde van honderden miljoenen dollars van de servers van het bedrijf NSO Group hebben gehaald.

’Hacker’

De programmeur deed zich op het dark web voor als hacker en wilde betaald worden in cryptovaluta. Hij viel door de mand toen zijn beoogde koper naar NSO stapte. Het bedrijf waarschuwde de autoriteiten, die de verdachte begin juni arresteerden.

Het ministerie zegt dat het optreden van de man een gevaar vormde voor de staatsveiligheid. Ook had de verkoop van de gegevens kunnen leiden tot de ondergang van het bedrijf, dat onder meer surveillancemiddelen levert aan overheden en politiediensten.