Nieuws/Binnenland
2263634
Binnenland

Plus Supermarkt haalt producten uit de schappen

Eendenslachter woedend: ’Wat Animal Rights doet is crimineel’

ERMELO - Gertjan Tomassen, directeur van eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo, is woedend op Animal Rights. Volgens hem is er niets waar van de beweringen van de dierenrechtenorganisatie over zijn bedrijf.

Volgens Animal Rights worden eenden bij zijn bedrijf, een van de grootste eendenslachterijen in Nederland, onvoldoende verdoofd en met botte messen geslacht. Ook zouden er daar levende eenden in afvalbakken van het slachthuis zijn gevonden. „Dat is absoluut niet aan de orde. Al onze afdelingen zijn voorzien van cameratoezicht, dus wij weten precies wat er gebeurt. Wat Animal Rights doet is crimineel”, zegt Tomassen.

RTL Nieuws brengt de beelden die zijn gemaakt bij drie eendenfokkerijen en de slachterij van Tomassen vanavond naar buiten. Tomassen loopt daar tegenover deze krant op vooruit. „Het is onmogelijk dat beelden van levende eenden in afvalbakken bij ons zijn gemaakt. Het kan niet, het is een spookverhaal. Wat er bij andere bedrijven gebeurt weet ik niet precies en dat moet worden aangepakt, want het moet wel goed gebeuren.”

In het verleden waren er ook al misstanden in de eendensector. Toen zijn er mensen op aangesproken, weet Tomassen. „Maar wij zijn niet verantwoordelijk voor wat er bij andere bedrijven gebeurt.”

Volgens hem is er continu toezicht van de NVWA op zijn bedrijf. „Er lopen hier heel de dag inspecteurs rond.” De directeur beraadt zich op stappen tegen de dierenorganisatie. „We kijken wat hier tegen gaan doen. Dit is heel vervelend, ik krijg nu allemaal telefoontjes van boze klanten.”

Plus supermarkt

Plus Supermarkt haalt per direct alle producten uit de winkel die afkomstig zijn van eendenslachter Tomassen Duck-To. De samenwerking met de leverancier is per direct beëindigd. De supermarkt nam dat besluit nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights schokkende beelden naar buiten bracht van dierenmishandelingen bij Nederlandse eendenfokkers. Op de beelden is te zien hoe een eend wordt doodgetrapt en dat eenden bij de vleugels worden opgepakt en rondgeslingerd.

„Wij zien de beelden die spreken voor zich. Het is onacceptabel. We hebben de leverancier gebeld en zijn erg geschrokken.” De producten die uit de winkels worden gehaald gaan naar de lokale voedselbanken, aldus een woordvoerster.