Nieuws/Buitenland
2263991
Buitenland

’Smeltende weg’ sloopt autobanden in Australië

TARZALI - Een opnieuw geasfalteerde weg in Australië heeft voor heel wat ellende gezorgd toen het weer omsloeg. Al snel na het aanleggen kwam de regen met bakken uit de hemel, waarna de zon voor extreme hitte zorgde. En toen ging het mis.

Automobilisten die nietsvermoedend over de weg reden in het noorden van Queensland, bij de hoogvlakte Atherton Tablelands, kregen al snel door dat iets niet helemaal klopte. „Mensen stopten aan de kant van de weg en konden niet geloven wat er was gebeurd met hun auto”, vertelt een automobiliste aan ABC.

Banden waren niet meer te herkennen door de laag teer die er overheen zat. Op sommige foto’s is te zien dat zelfs de velgen zijn bedekt met een dikke laag teer die van de banden afdruipt.

Burgemeester Joe Paronella denkt te weten wat er precies is gebeurd. Hij kreeg kort nadat de weg was aangelegd telefoontjes dat er door de regen verschillende auto’s waren beschadigd door rondvliegende steentjes en gravel. Hierop werd besloten de gravel te verwijderen, wat achteraf misschien niet zo handig was gezien de verwachte hitte. „Ik heb zoiets nog nooit gezien”, aldus de burgemeester.

Vijftig automobilisten krijgen compensatie. Een nieuwe set banden kost al snel 750 euro in het land.