2264115
Binnenland

Financiën worstelt met aanpak van sjoemelende auto-importeurs

Den Haag - Het blijkt heel moeilijk om gesjoemel rond de import van auto’s aan te pakken. De schatkist loopt hierdoor waarschijnlijk grote bedragen aan belasting mis die eigenlijk moet worden betaald over nieuwe of geïmporteerde auto’s.

„Een groeiend aantal taxateurs en belastingadviseurs manipuleert doelbewust de regels om minder belasting te betalen”, constateert staatssecretaris Snel (Financiën). „Dat proberen we aan te pakken, al is dit door Europese regelgeving geen simpele opgave.”

Snel wijst erop dat de waardebepaling van een auto een ’cruciale’ rol speelt bij het vaststellen hoeveel er aan belasting geheven moet worden. Maar daar wordt in de praktijk enorm mee gesjoemeld, terwijl de Belastingdienst onvoldoende capaciteit heeft om dit goed te kunnen controleren.

Oplossingen

Snel gaat de komende tijd vier oplossingen uitwerken om te proberen het gesjoemel terug te dringen, zo schrijft hij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij wil het taxatieproces verbeteren, bijvoorbeeld door regulering, hij wil proberen de massale bezwaar- en beroepsprocedures af te remmen, er moet betere informatie over de gebruikte auto’s komen voor de nieuwe eigenaar en de markt moet transparanter.

De BPM is een belasting die betaald wordt bij de aanschaf van nieuwe of geïmporteerde gebruikte personenauto’s en motorrijwielen en zorgde in 2017 voor 2,1 miljard euro aan inkomsten, waarvan 386 miljoen euro door parallelimport.