Nieuws/Binnenland
2264973
Binnenland

Rotterdam heeft na drie maanden nieuw college

ROTTERDAM - Rotterdam heeft donderdag zijn nieuwe stadsbestuur geïnstalleerd. Ruim drie maanden na de gemeenteraadsverkiezingen gaat het college met tien wethouders aan de slag. De coalitie van zes partijen met VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP heeft met 23 zetels de kleinst mogelijke meerderheid.

Het college is een mix van nieuwelingen en ervaren bestuurders. Zo blijven havenwethouder Adriaan Visser voor D66 en Sven de Langen (Zorg & Sport) in het college. Anders dan in Amsterdam en Utrecht zijn er geen landelijk bekende politici verkozen als wethouder. De bekendste nieuwe wethouder is Bert Wijbenga. Hij was plaatsvervangend korpschef in Amsterdam en is getrouwd met minister Cora van Nieuwenhuizen.

Twee wethouders wonen niet in Rotterdam. Bas Kurvers (VVD) woont in Sliedrecht heeft toegezegd binnen een jaar te verhuizen naar Rotterdam. Michiel Grauss (CU-SGP) in Capelle aan den IJssel, hij is niet van plan te verhuizen omdat hij deeltijdwethouder is. Arno Bonte wordt voor GroenLinks wethouder. Hij heeft jaren in de raad gezeten.