Nieuws/Binnenland
2265707
Binnenland

Coalitie eens over wietproef

Den Haag - Coalitiepartijen zijn het eens geworden over een aanpassing aan de wietproef. Het idee is nog steeds om maximaal zes tot tien gemeenten mee te laten doen aan het experiment met legale Staatswiet. Nieuw is dat er een controlegroep van nog eens zes tot tien gemeenten in het leven wordt geroepen die gaat checken of de uitkomsten wel kloppen, melden bronnen aan De Telegraaf.

Dat er een proef komt met het legaal telen van cannabis staat in het regeerakkoord. In de coalitie van VVD, CDA, D66 en CU is het echter een precaire kwestie.

Een commissie van experts gooide recent een knuppel in het hoenderhok door het kabinet te adviseren om het regeerakkoord open te breken. De wietproef zou namelijk in veel meer dan tien gemeenten van start moeten gaan. Dat zou het experiment betrouwbaarder maken. D66 werd razend enthousiast van dit advies, in tegenstelling tot CDA en CU.

Bronnen melden nu dat er na enigszins schipperen een coalitiedeal is door een extra controlegroep in te stellen van nog eens zes tot tien gemeenten.

Het kabinet stemt daar naar verwachting mee in. In de deal staat ook dat er geen maximum wordt gesteld aan het thc-gehalte in de cannabisproducten.

Eveneens moet aan preventie worden gedaan om gebruikers van de risico’s van wiet te doordringen.

Het gebruik van cannabis wordt in Nederland gedoogd, de teelt is echter illegaal. Via de proef wil de coalitie testen of het niet beter is om legale staatskwekerijen op te tuigen. Het moet de productie uit het illegale circuit tillen.