2265709
Binnenland

Wiebes blijft erbij: snel gasbesluit nodig

Minister Wiebes

Minister Wiebes

DEN HAAG - Om dit jaar te kunnen beginnen met de vermindering van de gaswinning in Groningen, is het van belang dat daar nu al knopen over worden doorgehakt. Zelfs al zijn bijvoorbeeld de gevolgen voor de schatkist nog zeer ongewis. Dat benadrukte minister Eric Wiebes (Economische Zaken) nog maar eens tijdens de behandeling in de Tweede Kamer van het wetsvoorstel dat de afbouw regelt.

Minister Wiebes

Minister Wiebes

Over het voorstel zou dinsdag al gestemd worden. Maar de oppositie zag nog zoveel haken en ogen, ook op bijvoorbeeld het juridische vlak, dat zij er donderdag nog verder over wilde debatteren. SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemde het debat van dinsdag „rommelig”, onder meer omdat Wiebes op veel vragen het antwoord schuldig moest blijven.

De minister begrijpt dat er nog veel vragen liggen, maar gaf daarvan vooral de complexiteit van de materie de schuld. „Het is niet rommelig, maar ingewikkeld.” De Kamer stemt vanavond laat alsnog over het wetsvoorstel, dat kan rekenen op steun van in ieder geval de vier coalitiepartijen.

De oppositie zaagde Wiebes ook door over de deal die hij vorige week sloot met Shell en ExxonMobil, de eigenaren van gasbedrijf NAM dat verantwoordelijk is voor de winning in Groningen. De twee oliemaatschappijen dienen geen claim in voor het gas dat in de grond achterblijft, maar mogen in ruil daarvoor de komende jaren wel een groter deel van de winst zelf houden.

De deal kost de schatkist alleen al daarom per saldo 1,7 miljard euro. Daar komt bij dat de versterking van huizen in Groningen ook grotendeels met belastinggeld moet worden betaald. Pas op Prinsjesdag kan het kabinet een eerste inschatting geven van de totale rekening, bleek eerder deze week al.