Nieuws/Buitenland
2265797
Buitenland

Japan executeert leider sekte sarin-aanslag

Shoko Asahara

Shoko Asahara

TOKIO - In Japan is de voormalig leider van de sekte Aum Shinrikyo, die achter de aanval met het zenuwgas sarin in de Tokiose metro in 1995 zat, ter dood gebracht. Shoko Asahara, is de eerste van dertien ter dood veroordeelde sekteleden die is geëxecuteerd, bevestigde de secretaris van het kabinet.

Shoko Asahara

Shoko Asahara

Volgens lokale media zijn nog zes leden van de sekte geëxecuteerd. Dit gebeurt in Japan door middel van ophanging.

Ochtendspits

Op 20 maart 1995 gebruikten de sekteleden tijdens de ochtendspits de scherpe punten van paraplu’s om zakken vol sarin lek te prikken in vijf metrowagons. Hierbij kwamen dertien mensen om het leven en raakten meer dan 6000 mensen gewond.

De sekte Aum Shinrikyo was ervan overtuigd dat het einde der tijden naderde en zocht de gewelddadige confrontatie met de Japanse staat. De sekte was in de jaren tachtig opgericht door Asahara, wiens echte naam Chizuo Matsumoto is, en had zo’n tienduizend aanhangers.

Aanslag Matsumoto

Een jaar voor de aanval in de metro van Tokio, voerde de sekte ook al een aanslag in Matsumoto uit met sarin uit met als doel enkele rechters te vermoorden. Daarbij kwamen toen acht mensen om het leven en raakten honderden mensen gewond.

Het Hooggerechtshof van Japan verwierp in 2006 het laatste beroep van Asahara tegen de terdoodveroordeling. Met de arrestatie van de laatste drie verdachten van de aanslag met zenuwgas in 2012 kwam na zeventien jaar een einde aan de klopjacht.