Nieuws/Binnenland
2265878
Binnenland

Mogelijk blootstelling chroom-6

Werk twee gevangenissen uit voorzorg stilgelegd

Den Haag - Het werk in twee gevangenissen is stilgelegd. Dit gebeurt uit voorzorg nadat deze krant onthulde dat gevangenen en cipiers mogelijk bloot zijn gesteld aan het gevaarlijke chroom-6.

De giftige stof, die bij Defensie al voor een schandaal zorgde doordat werknemers er ernstig ziek van werden, werd gemeten in de gevangenis Ter Apel. Daar wordt hout bewerkt door gevangenen die te werk zijn gesteld. Het hout zou volgens een intern onderzoeksrapport geïmpregneerd zijn in het buitenland waardoor er bij het zagen de gevaarlijke stof chroom-6 vrijkomt.

Het ministerie sprak met klem tegen dat dit rapport echt klopt, maar werknemers zijn er niet gerust op. Zeker niet na een eerdere doofpot-affaire rond deze giftige stof.

Kamervragen

Nadat deze krant het interne rapport en de zorgen bij de cipiers onthulde, stelde de SP Kamervragen. Het ministerie is momenteel nog met onderzoek bezig en zegt uit voorzorg de houtbewerking in Ter Apel stil te hebben gelegd. Hetzelfde is gebeurd in de gevangenis in Vught, waar mogelijk hetzelfde speelt.