Nieuws/Binnenland
2266070
Binnenland

Cao-actie werkgevers drinkwaterbedrijven

UTRECHT - Een bijzonder tafereel vrijdag in Utrecht: werkgevers in de drinkwatersector voerden er een cao-actie. Hiermee hopen ze de bonden weer aan tafel te krijgen om een cao af te sluiten. Of lukt, is nog de vraag. Een woordvoerder van vakbond FNV laat weten dat nog wordt gekeken of terugkeren naar de onderhandelingstafel zin heeft.

Tot ongeveer 09.00 uur deelden onder anderen directeuren van Nederlandse drinkwaterbedrijven, waterlaboratoria en onderzoeksinstituut KWR bij het gebouw van FNV in Utrecht voorzien van een spandoek pamfletten en kraanwater uit aan medewerkers van de vakbond. Met hun ludieke actie roepen ze de bonden op het cao-overleg te hervatten.

De waterbedrijven zitten nu een jaar zonder cao. Het laatste overleg tussen vakbonden en werkgevers was in november. Grootste geschilpunt tussen beide partijen is volgens de Werkgeversvereniging Waterbedrijven (WWb) het loon. De vakbonden willen volgens de WWb een forse loonstijging, terwijl de werkgevers een gematigde loonstijging voorstaan.

’Salarissen weer marktconform’

Onderzoek heeft volgens de WWb uitgewezen dat de lonen in de drinkwatersector de afgelopen jaren veel harder zijn gestegen dan in de rest van Nederland en dat vinden de werkgevers maar moeilijk uit te leggen. Met een gematigde loonstijging zouden de salarissen weer meer marktconform moeten worden. „We zijn een met publiek geld gefinancierde branche. De loonkosten moeten daarom marktconform zijn en passen bij een sector met een belangrijke maatschappelijke functie”, aldus voorzitter van de WWb Wim Drossaert.

De FNV kan de actie van de werkgevers wel waarderen. „We vinden het heel stoer. Het is volgens mij de eerste keer dat werkgevers dat zo gedaan hebben”, zegt een woordvoerder. De bond gaat het uitgedeelde pamflet bestuderen en op basis daarvan kijken of het zin heeft om terug te keren aan de onderhandelingstafel, zegt ze.