Nieuws/Buitenland
2266334
Buitenland

Turkije gelast weer aanhouding militairen

ISTANBUL - Turkse aanklagers hebben opdracht gegeven 271 militairen te arresteren. Zij worden ervan verdacht banden te hebben met de organisatie van Fethullah Gülen, die door Turkije verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte staatsgreep in 2016.

Turkse media berichten dat onder meer een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen een generaal buiten dienst. Er zou in meerdere provincies worden gezocht naar de verdachten. De Turkse autoriteiten hebben sinds de couppoging herhaaldelijk dergelijke operaties uitgevoerd.

Bijna 160.000 mensen opgepakt

Zeid Ra’ad al-Hussein, de hoge commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties, zei in maart dat in achttien maanden tijd bijna 160.000 mensen zijn opgepakt. Ook zijn volgens de commissaris 152.000 ambtenaren ontslagen.

De Turkse autoriteiten stellen dat de beweging van de in de VS gevestigde Gülen de regering omver wil werpen met behulp van aanhangers die zijn geïnfiltreerd in bijvoorbeeld het leger, de politie en de rechterlijke macht. Critici beschuldigen de regering ervan de mislukte staatsgreep als excuus te gebruiken om politieke tegenstanders aan te pakken.