Nieuws/Binnenland
2267109
Binnenland

BON verliest kort geding om Engelstalig onderwijs

Studenten van de Universiteit van Amsterdam.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam.

UTRECHT - De Universiteiten van Twente en Maastricht zitten niet fout met hun Engelstalige onderwijs. De rechter in Utrecht vindt dat de onderwijsinstellingen hun bacheloropleiding Psychologie ook in het Engels mogen geven, blijkt uit de uitspraak in een kort geding dat was aangespannen door Beter Onderwijs Nederland (BON).

Studenten van de Universiteit van Amsterdam.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam.

,,We hebben verloren’’, zegt BON-oprichter Ad Verbrugge. Toch is hij tevreden, aangezien de rechter wel uitspraak deed in de zaak. Ook dat stond ter discussie. ,,De rechter kon geen onrechtmatige daad vaststellen en legt de bal bij de onderwijsinspectie. Die heeft al toegezegd te gaan handelen.’’

BON strijdt al jaren tegen de verengelsing van met name het hoger onderwijs. Bij het kort geding waren de bacheloropleidingen Psychologie van de Universiteiten van Twente en Maastricht door BON uitgekozen als exemplarische studies: ze worden alleen nog in het Engels gegeven.

Volgens BON druist dat in tegen onderwijswet WHW, die voorschrijft dat onderwijs en examens in principe in het Nederlands worden afgenomen. Van die bepaling mag worden afgeweken, mits dat goed is beargumenteerd en weloverwogen gebeurt. Volgens de universiteiten was dat gedaan, volgens BON niet. De rechter stelde vrijdag de universiteiten in het gelijk.

Bovendien werd ook een verbod op een ’verdere verengelsing’ op de universiteiten afgewezen. ,,Een moratorium zou ook niet des rechters zijn geweest. Dat wisten wij eigenlijk ook wel’’, aldus Verbrugge.

De rechter geeft aan dat ze geen standpunt inneemt in de debat over de verengelsing van het onderwijs en keek puur naar de wet.

BON moet onder meer de proceskosten betalen aan kosten en beraadt zich nog op een bodemprocedure. Tegelijk koestert Verbrugge het feit dat de maatschappelijke discussie rond het onderwerp stevig is aangewakkerd.