Nieuws/Binnenland
2267682
Binnenland

Zeldzaam fenomeen in Almere Jungle

’Penisplant’ staat in bloei

ALMERE - Een zogeheten penisplant staat in bloei bij Almere Jungle op Stadslandgoed De Kemphaan. Nieuwsgierige bezoekers en diverse media komen af op de zeldzame gebeurtenis, vertelt verzorger Sylvan Janssen aan De Telegraaf.

De Amorphophallus atroviridis, of ook wel penisplant of voodoolelie genoemd, bloeit in totaal maar twee dagen en scheidt dan een sterke geur af. Het ruikt naar een combinatie van schimmelkaas, zweet en rottend vlees.

„Het exemplaar in Almere is een dwergsoort, die in vlagen geurt”, legt plantverzorger Janssen uit. „In de ochtend kan hij veel erger stinken dan in de middag”, weet hij.

„De plant komt van nature voor in Thailand en houdt van warmte”, aldus Almere Jungle. „De plant gebruikt deze geur om aasvliegen aan te trekken. De plant gebruikt deze aasvliegen om zich te laten bestuiven. Er zijn zelfs bloemen die zichzelf kunnen laten opwarmen om zo een rottend dier na te bootsen. Op deze manier komen er nog meer vliegen op de plant af en is de kans op bestuiving het grootst.”

„Normaliter staat de plant in onze afgesloten kas. Speciaal voor deze gelegenheid hebben wij hem publiekelijk neergezet. De plant zal blijven staan tot deze is uitgebloeid. Dit zal enkele dagen duren. De geur kan na verloop van tijd wel afnemen.”

Een grote penisplant, niet diegene uit het verhaal.

Een grote penisplant, niet diegene uit het verhaal.