Nieuws/Binnenland
2267763
Binnenland

Predikant mag (zwart) jasje tóch aftrekken

Arnhem - Een gereformeerde predikant mocht van de Belastingdienst en de rechter zijn jacquet dat hij op de preekstoel draagt niet opvoeren als werkkleding en aftrekpost. De dominee pikte dit niet en ging in hoger beroep. Hij kreeg gelijk dankzij ‘speciale knopen’.

Het heeft de predikant van de Gereformeerde Gemeenten een hoop moeite gekost, maar de ‘arbeider in de wijngaard des heren’ kan tevreden zijn: hij mag de kosten van zijn domineesjas alsnog in mindering brengen op zijn inkomen.

Werkkleding

De dominee in kwestie kocht in 2013 een speciaal jacquet voor 355 euro en voerde deze op als werkkleding in zijn belastingaangifte. De inspecteur wees de aftrekpost af, omdat de man het werkjasje ook privé kon dragen, bijvoorbeeld tijdens huwelijken of begrafenissen. De predikant vocht het besluit van de inspecteur vorig jaar bij de rechtbank aan, en wees de rechter op de ‘speciale knopen, een hoge sluiting en specifieke kenmerken op het rugpand’.

Het hielp hem niet, want ook de rechter stelde zich op het standpunt dat het jasje geen exclusief ambtskleding is. Daarom ging hij in hoger beroep en het gerechtshof stelt hem deze week alsnog in het gelijk.

’Specifieke knopen’

„Het jacquet is door de predikant gekocht bij een winkel voor ambtskleding en met specifieke knopen en hoge sluiting geschikt gemaakt voor de uitoefening van het ambt van predikant binnen deze gemeente. Belanghebbende heeft aannemelijk gemaakt dat zijn jacquet nagenoeg uitsluitend geschikt is om in het kader van de uitoefening van het ambt van predikant te worden gedragen. Dit betekent dat sprake is van werkkleding en dat de inspecteur ten onrechte de kosten voor aanschaf van het jacquet niet in aftrek heeft toegelaten”, zo luidt de uitspraak van het hof.