Nieuws/Buitenland
2267883
Buitenland

Belgen mogen condooms aftrekken

GENT - Inwoners van het Belgische Gent kunnen anticonceptiemiddelen zoals condooms en de morning-afterpil vergoed laten krijgen door de gemeente. Belgen die financieel krap bij kas zitten, kunnen hier aanspraak op maken.

„Als mensen niet de middelen hebben en geen zwangerschap willen, is het belangrijk dat ze weten waar ze terechtkunnen. Dat is een recht voor iedereen, ook voor wie het financieel moeilijk heeft”, zegt raadslid Els Roegers (N-VA).

Voorstel

De Gentse raad van de OCMW, een maatschappelijke instantie van de gemeente Gent, heeft deze week beslist om de terugbetaling van anticonceptiemiddelen uit te breiden. Gentse vrouwen konden al langer de prikpil terugbetaald krijgen, een injectie die viermaal per jaar moet worden gezet.

Vanaf nu geldt hetzelfde voor condooms, de morning-afterpil en andere langdurige anticonceptie zoals een pessarium of sterilisatie. De beslissing komt op voorstel van de Gentse N-VA. Onder meer in Antwerpen past het OCMW al langer de kosten voor anticonceptie bij.

’Generatie-armoede tegengaan’

„Het is een manier om generatie-armoede tegen te gaan, zeker bij kinderen”, zegt psychologe en OCMW-raadslid Els Roegiers (N-VA). „Als mensen niet de middelen hebben en geen zwangerschap willen, is het belangrijk dat ze weten waar ze terechtkunnen. Dat is een recht voor iedereen, ook voor wie het financieel moeilijk heeft.”

„De keuze ligt bij de vrouw of man zelf”, benadrukt OCMW-voorzitter Rudy Coddens (SP.A). „Er wordt hen uiteraard niets opgelegd. Het kan bijvoorbeeld gaan om een vrouw die al drie kinderen heeft en een vierde niet ziet zitten, of een man die zich wil laten steriliseren maar daar geen middelen voor heeft.”

Procedure

Het OCMW zal geen condooms uitdelen of mensen zomaar geld toestoppen. „Neen, zo werkt het niet”, zegt Coddens. „Mensen moeten dit bespreken met een maatschappelijk werker of hun dokter. Daarna moet een verzoek tot terugbetaling worden ingediend. Alles is bespreekbaar, maar er zijn goedkeuringsprocedures.”