Nieuws/Buitenland
2268004
Buitenland

Chinezen hacken Australische universiteit

CANBERRA - De belangrijkste universiteit van Australië is maandenlang belaagd door hackers. Volgens Australische media is de aanval uitgevoerd door Chinese staatshackers, maar Australië en de Australian National University zeggen daar niets over.

De universiteit heeft meerdere onderzoeksafdelingen die zich bezighouden met defensie en wereldpolitiek. Daarnaast hebben de wetenschappers veel contacten binnen het Australische leger en de inlichtingendiensten. Volgens de universiteit hebben de hackers geen onderzoeksgegevens buitgemaakt en ook geen informatie over medewerkers en studenten. Maar Channel 9 zegt op basis van inlichtingenbronnen dat de hackers diep in de systemen waren geïnfiltreerd. „China weet waarschijnlijk meer over de systemen van de universiteit dan de universiteit zelf”, aldus een van de bronnen.

Australië en China hebben een haat-liefdeverhouding met elkaar. Ze hebben grote economische belangen in elkaar, maar ook veel politieke geschillen. Australië klaagt dat China de afgelopen jaren bezig is om Australiërs te beïnvloeden en onder druk te zetten.