Nieuws/Buitenland
2268300
Buitenland

Syrische rebellen akkoord met overgave

AMMAN - Syrische rebellen hebben een akkoord bereikt over een wapenstilstand en een gefaseerde overgave na een heftige strijd aan de grens met Jordanië.

Hun woordvoerder Ibrahim Jabawi meldde dat vrijdag na vredesonderhandelingen tussen de Syrische oppositie en Russische onderhandelaars. Russische militaire politie zal de grens met Jordanië nabij de plaats Nasib gaan bewaken.

In de zuidwestelijke regio in Syrië is de afgelopen weken een hevige strijd gevoerd om een van de laatste posities van de rebellen. Doel van de gevechten rond de plaats Daraa was om het gebied weer onder controle van de Syrische regering te brengen. De rebellen zien liever dat Russische militaire politie het gezag in het gebied voert dan de regeringstroepen van president Bashar al-Assad.

Jordanië wil na het akkoord de tienduizenden vluchtelingen uit Syrië terugsturen. Dat heeft volgens de minister van buitenlandse zaken, Ayman Safadi, de hoogste prioriteit. In het akkoord tussen de Syrische regering, de rebellen en Russissche onderhandelaars zijn ook veiligheidsgaranties besproken. „De terugkeer van onze Syrische broeders naar hun huizen en de garanties voor hun veiligheid zijn leidend in onze gesprekken met alle betrokkenen”, meldde Safadi op Twitter.