Nieuws/Binnenland
2268443
Binnenland

Halsema donderdag beëdigd als burgemeester

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam.

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam.

DEN HAAG - Amsterdam heeft donderdag een nieuwe burgemeester. Commissaris van de Koning van Noord-Holland, Johan Remkes, beëdigt Femke Halsema die middag tijdens een buitengewone raadsvergadering. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend dat het kabinet akkoord is met de benoeming van Halsema.

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam.

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam.

De hoofdstad heeft het getroffen met de aanstelling van Halsema als burgemeester, vindt premier Mark Rutte. Hij kan Halsema, maar ook Amsterdam, feliciteren, zegt hij. De ministerraad had aan „precies dertig seconden” genoeg om de GroenLinks-politica te benoemen.

Rutte heeft Halsema goed leren kennen in de periode dat zij samen vanuit de Tweede Kamer oppositie voerden en veel samenwerkten. Ze hebben in die tijd ook „veel lol” gehad. De gewezen GroenLinks-leider is „een prettig mens” en een „autonoom denker”, aldus de minister-president. Hij noemt haar ook „heel scherp.” „Ze is prettig in de omgang maar laat niet met zich sollen.”

Voorgedragen

Halsema werd vorige week voorgedragen door de gemeenteraad, na een urenlange geheime vergadering. Ze wordt de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad. De 52-jarige criminologe heeft vanwege haar nieuwe baan al haar bestuursfuncties opgezegd, maakte de gemeente bekend.

De GroenLinks-coryfee was jarenlang een gezichtsbepalende politica in Den Haag. Tussen 1998 en 2010 zat Halsema in de Tweede Kamer, vanaf 2002 als fractievoorzitter. Het is voor het eerst dat Amsterdam een GroenLinks-burgemeester krijgt. Decennialang stond er een PvdA’er aan het roer.

De Amsterdamse gemeenteraad neemt donderdag ook afscheid van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, die de functie sinds december vervulde na de dood van Eberhard van der Laan.