2268859
Binnenland

Voorarrest Rico de Chileen blijft gehandhaafd

Richard Eduardo R.

Richard Eduardo R.

AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam ziet voorlopig genoeg aanleiding Richard R., beter bekend als Rico de Chileen, in voorarrest te houden voor alle verdenkingen die justitie tegen hem koestert. R. wordt verdacht van het leiding geven aan een drugsorganisatie, witwassen en wapenbezit.

Richard Eduardo R.

Richard Eduardo R.

Vrijdag verscheen R. (44) voor het eerst bij een zitting in zijn zaak. In maart leverde Chili hem uit aan Nederland na zijn arrestatie vorig jaar oktober. R. is in Chili geboren maar heeft (ook) een Nederlands paspoort. In vooralsnog onbevestigde berichten heeft hij een stevige criminele reputatie en wordt hem een rol toegedicht in de onderwereldoorlog die sinds enige jaren in vooral Amsterdam woedt.

Volgens R.’s raadsman Leon van Kleef ontbreekt het bewijs voor de stelling dat R. een drugsorganisatie heeft aangestuurd. Hij verzocht de rechtbank tevergeefs het voorarrest van R. op onder meer dat onderdeel op te heffen. R. zit in een cel in de extra beveiligde inrichting in Vught. Het transport van R. tussen Vught en de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, waar de zitting plaatsvond, werd begeleid door gemaskerde, zwaarbewapende agenten en een helikopter. Ook R.’s arrestatie in Chili en zijn uitlevering aan Nederland gingen gepaard met aanzienlijk machtsvertoon van de autoriteiten.

In het onderzoek naar R. en enkele eerder opgepakte medeverdachten werden vuurwapens gevonden. Volgens raadsman Van Kleef zijn die wapens niet aan R. te linken. Voor de rechtbank hangen alle verdenkingen tegen R. met elkaar samen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is nog volop bezig met het onderzoek naar R. en zijn veronderstelde organisatie. Dit onderzoek behelst onder meer de ontcijfering van een grote hoeveelheid geheime berichten die R. en anderen zouden hebben uitgewisseld.

De eerstvolgende zitting in de zaak tegen R. vindt plaats op 25 september. Inhoudelijk zal de zaak pas volgende jaar voor de rechter komen.