2269351
Binnenland

Oprichter claimstichting Loterijverlies blijft in cel

Ferdy R. van Stichting Loterijverlies.

Ferdy R. van Stichting Loterijverlies.

Amsterdam - Loterijverlies-oprichter Ferdy R., verdacht van verduistering en belastingfraude, blijft nog zeker twee weken vastzitten. Het Openbaar Ministerie is bang dat hij op vrije voeten geld in het buitenland laat verdwijnen.

Ferdy R. van Stichting Loterijverlies.

Ferdy R. van Stichting Loterijverlies.

Dit meldt een woordvoerster van het Functioneel Parket, onderdeel van het Openbaar Ministerie dat zich richt op bestrijding van grootschalige fraude.

R. (38) is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris nadat hij eerder deze week werd gearresteerd in Alkmaar. De onderzoeksrechter besloot om hem 14 dagen in ’alle beperkingen’ vast te houden, wat betekent dat hij uitsluitend met z’n advocaat mag praten. Dit omdat justitie nog getuigen wil horen voordat Ferdy R. contact met hen heeft. „En ook om te voorkomen dat hij vermogen in het buitenland wegmaakt voordat wij beslag hebben kunnen leggen”, aldus de woordvoerster.

Wegsluizen inleggeld

Justitie verdenkt R. van het wegsluizen van inleggeld naar de Kanaaleilanden Guernsey en Isle of Man. „Die gelden zou hij via een vennootschap weer terug hebben laten vloeien naar Nederland voor de aanschaf van een villa”, aldus de woordvoerster.

De FIOD doorzocht eerder deze week een van R.’s woningen en twee kantoorpanden van de claimstichting ’Loterijverlies’ in Heerhugowaard en Amstelveen. Daarbij werd beslag gelegd op onder andere de administratie, bankrekeningen en een Rolls-Royce.

Onjuiste winkansen

Ferdy R. startte in 2008 met procederen tegen de Staatsloterij, toen bleek dat de loterij jarenlang had geadverteerd met onjuiste winkansen. Door niet verkochte loten te laten meedingen naar de prijzenpot, werden de kansen van loterijdeelnemers beperkt. Ruim 194.000 mensen sloten zich aan bij stichting Loterijverlies, om de Staatsloterij zo tot een schadevergoeding te dwingen.

Hoewel R. met succes tot aan de Hoge Raad procedeerde, lukte het niet om de Staatsloterij tot een schadevergoeding te dwingen. Een groepje ontevreden Loterijverlies-deelnemers stapte vorig jaar naar de rechter en liet R. als bestuurder afzetten.