2269918
Binnenland

Rechtbank zwaarder beveiligd voor Rico de Chileen dan voor Holleeder

AMSTERDAM - Zelfs voor Willem Holleeder cirkelt er geen helikopter boven de Amsterdamse gerechtsbunker en dragen de zwaarbewapende agenten geen maskers, maar dat gebeurde vrijdag wel voor de 44-jarige Richard Eduardo R., alias Rico de Chileen.

De eerste zitting in de strafzaak tegen de man die onder meer wordt verdacht van het leidinggeven aan een criminele organisatie, drugshandel en het witwassen van een kleine zeven miljoen euro, was omgeven met uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

Voor de zaken waarvoor Rico de Chileen momenteel wordt vervolgd lijken die maatregelen wat overdreven, maar voor het kopstuk binnen de Amsterdamse onderwereld waarvoor het Openbaar Ministerie hem houdt is het begrijpelijker.

Maffia

De zaak tegen Rico de Chileen is na die tegen Naoufal ’Noffel’ F. de tweede tegen een kopstuk van de gewelddadige Amsterdamse cocaïnemaffia. Het is niet uitgesloten dat het OM het aantal verdenkingen nog zal uitbreiden in de loop van het onderzoek, dat nog lang niet is afgerond.

Rico R. werd in oktober op verzoek van Nederland aangehouden door de Chileense autoriteiten en uitgeleverd aan Nederland. Hij zit gevangen in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Volgens het OM zou hij ’kantoor’ hebben gehouden bij Jumping Fun in Oostzaan, het inmiddels failliete bedrijf van zijn zus en zwager. Van daaruit stuurde Rico R. de leden van zijn criminele organisatie uit op „missies”, aldus het OM.

Vaten met cocaïneresten

Bij Jumping Fun werden vaten aangetroffen met daarin cocaïneresten. Het OM moest toegeven nog geen concrete leveringen van partijen drugs aan Rico R. te kunnen koppelen. Wel werden er grote hoeveelheden geld aangetroffen. „Het is een feit van algemene bekendheid dat drugshandel met grote bedragen gepaard gaat”, aldus de officieren van justitie.

Volgens advocaat Leon van Kleef heeft het OM „een vangnet uitgegooid en daarin allerlei krabbetjes gestopt die mogelijk met drugshandel te maken hebben.”

Niet te linken

Ook is volgens de raadsman Rico de Chileen met geen mogelijkheid te koppelen aan de vondst van wapens in een woning en in een auto.

Het OM zegt echter dat er veel informatie is van het Team Criminele Inlichtingen van de politie, dat Rico R. in verband brengt met extreem vuurwapengeweld. De rechtbank vond dat er voldoende redenen zijn om Rico R. voorlopig achter de tralies te houden.

De zaak gaat op 25 september verder.

De inhoudelijke behandeling zal niet voor 2019 plaatshebben.