Nieuws/Binnenland
2270335
Binnenland

Verhoogde dioxineconcentraties na brand Twence

HENGELO - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen die in de buurt wonen van afvalverwerker Twence in Hengelo geen gewassen te oogsten, het vee binnen te houden en ze geen voer te geven dat op het land staat. Ook adviseert RIVM groenten en fruit uit moestuinen alleen te eten als ze goed zijn afgespoeld met water.

In de omgeving zijn verhoogde waarden gemeten op de gewassen die groeien op maximaal 5 kilometer afstand onder de rook van het bedrijf. De gemeenten Hengelo en Enschede zeggen dat de waarden die het RIVM verder heeft gemeten (zogenoemde lucht- en veegmonsters) niet afwijkend zijn binnen de norm. „De waarden zijn licht verhoogd. Een fikse regenbui zou de waarden weer binnen de norm brengen”, stellen de gemeenten in een verklaring. Ze voegen toe dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Lucht- veeg- en knipmonsters

Het RIVM heeft zondag 1 juli metingen gedaan, er zijn zogeheten lucht- veeg- en knipmonsters genomen. Deze laatste monsters van gras laten een afwijking zien van de norm, aldus de gemeenten. Er zijn verhoogde concentraties dioxine gemeten: drie tot vijf keer de maximaal toegestane waarde die vee binnen mag krijgen. „Als de afstand tot Twence toeneemt, nemen de waarden af.”

Eerdere metingen van de brandweer hebben geen verhoogde waardes aangetoond van gevaarlijke stoffen in de lucht. „Door het neerdalen van de stoffen en de stapeling op de grond, worden nu dus wel verhoogde concentraties dioxine gemeten die afwasbaar zijn.”