2270811
Binnenland

Mooi weer drukt verkoop vliegvakanties

Vroegboeker komt bedrogen uit: lastminutes goedkoper

Door het mooie weer in eigen land hebben Nederlanders geen trek in een zonvakantie over de grens.

Door het mooie weer in eigen land hebben Nederlanders geen trek in een zonvakantie over de grens.

HOOFDDORP - Door het aanhoudende mooie weer in Nederland blijven reisorganisaties in het nu begonnen hoogseizoen met veel vliegvakanties zitten. Daardoor kelderen de lastminute prijzen met honderden euro’s.

Door het mooie weer in eigen land hebben Nederlanders geen trek in een zonvakantie over de grens.

Door het mooie weer in eigen land hebben Nederlanders geen trek in een zonvakantie over de grens.

Dat blijkt uit een inventarisatie van reissite WeFlyCheap. „Wie in januari of februari zijn zomervakantie al heeft vastgelegd, komt bedrogen uit. Voor dezelfde reis betaal je nu 30 tot 60 procent minder”, zegt onderzoeker Eelko van Drongelen.

Touroperators bevestigen de uitverkoop. „Het klopt dat de prijzen in de Middellandse Zee en op verre bestemmingen sterk dalen, omdat we lege vliegtuigstoelen en hotelbedden moeten opruimen. De vraag stagneert door de Nederlandse zon, maar toeristen zijn wel gevoelig voor goedkope lastminutes. Het weer speelt vaak een doorslaggevende rol bij laatbeslissers”, meent Corendon-baas Steven van der Heijden.

Flexibel

Volgens hem is het risico van vlak voor vertrek boeken wel dat de eerste keuze niet meer beschikbaar is. „En bij krapte gaan de prijzen weer stijgen. Als consumenten flexibel zijn in reisdata en vakantieoord, kan de lastminute gok lonen”, geeft Van der Heijden toe.

Volgens de Consumentenbond kun je geen peil trekken op de vakantieprijzen. „Zo is de term vroegboekkorting een loze kreet. Het blijkt dat dit jaar juist lastminute boekingen vaak veel voordeliger zijn. Maar het kan ook andersom. Reisbureaus willen hun vakanties graag zo duur mogelijk verkopen. Een kwestie van vraag en aanbod”, aldus een woordvoerster.

Volgens haar zijn alle zogenaamde onderzoeken dat je het beste drie maanden voor vertrek of bijvoorbeeld op dinsdag een ticket kan kopen, een broodje aap. „Er is geen touw aan vast te knopen. Reisprijzen fluctueren dagelijks.”

Advies van Consumentenbond

De Consumentenbond raadt reizigers aan om zich op internet goed te oriënteren alvorens te boeken. „Kijk op meerdere sites, ook van vliegmaatschappijen zelf, stel prijsalerts in, en accepteer je besluit. Je buurman in het vliegtuig kan goedkoper uit zijn, maar ook duurder.”

Als het hier gaat regenen, zullen de prijzen volgens Van Drongelen snel gaan stijgen. „Veel grote reisorganisaties kopen ruim van tevoren hun hotels en vluchten in, waarbij ze garanties geven voor de verkoop. Als die begin juli stokt, moet er worden gestunt om de overgebleven reisjes alsnog aan de man te brengen. Anders lijden ze een financiële strop”, stelt hij. Van de onderzochte accommodaties was volgens hem slechts 10 procent deze maand helemaal uitverkocht.