2271514
Binnenland

Beetje regen druppel op gloeiende plaat

Droog wordt kurkdroog weer

Amsterdam - Met een gemiddeld neerslagtekort van 186 mm neemt het kurkdroge weer steeds serieuzere vormen aan. Normaal hebben we begin juli een neerslagtekort van 95 mm, maar na het weekend komen we boven de grens van 200 mm uit. Dinsdag valt er mogelijk een spatje regen, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.

Dat meldt Weeronline. Halverwege juli loopt het tekort op naar ruim 215 mm. Alleen in de zomer van 2003 was het deze eeuw nog droger. Eind augustus tikte het neerslagtekort toen de 243 mm aan.

Wat betekent neerslagtekort?

Neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als er meer water verdampt dan er neerslag valt, wordt gesproken van een neerslagtekort.

In Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het tekort al opgelopen naar 240 mm. Elders in het land, onder meer in Gelderland, geldt een sproeiverbod.

Druppel op een gloeiende plaat

Na een vrij zonnig en zomers warm weekend is er dinsdag kans op een klein beetje regen.

Met een beetje geluk valt een paar millimeter. Tijdens een zonnige zomerdag verdampt er 6 à 7 mm per etmaal. De regen die dinsdag wordt verwacht is in een paar uur verdampt en is daarmee niet genoeg om het neerslagtekort te doen dalen.

Alleen een paar flinke buien die meer dan 20 mm laten vallen, zetten zoden aan de dijk. Maar dat zit er waarschijnlijk niet in, want buien worden voorlopig niet verwacht.

Vanaf woensdag wordt opnieuw zonnig zomerweer verwacht met in het binnenland een temperatuur van rond de 25 graden.

2018 nog niet recorddroog

Het is dan wel droog, maar het kan altijd extremer. De zomer van 2003 staat op een zesde plaats in de top-10. De zomers van 1921, 1911, 1959 en 1976 was het neerslagtekort ruim 300 mm. Dit komt eens per 40 jaar voor.

Daarbij moet wel worden opgemerkt dat in deze jaren het grootste neerslagtekort aan het eind van de zomer werd bereikt. Het is bijzonder dat het zo vroeg in de zomer al zo droog is als dit jaar.