Nieuws/Binnenland
227156041
Binnenland

Festivalzomer met restricties: dit zijn de regels

Den Haag - De festivalzomer kan eindelijk beginnen nu het demissionaire kabinet regels presenteert: zo komt er aanvankelijk een maximum van 25.000 bezoekers voor meerdaagse evenementen met toegangstesten en is er één persoon per tien vierkante meter welkom als er niet wordt getest.

Van 30 juni tot 28 juli mogen de evenementen maximaal 24 uur duren, en geldt er een maximumaantal bezoekers van 25.000 per dag. Een maand later, vanaf eind juli, kunnen er weer meerdaagse evenementen met overnachting worden georganiseerd, zoals meerdaagse muziekfestivals. Dan vervalt ook het maximumaantal bezoekers.

Demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) roept desondanks op om terughoudend te zijn met het organiseren van festivals, om uitgetelde hulpverleners te sparen. „We moeten het aantal evenementen en festivals deze zomer echt nog beperken om agenten en hulpverleners op adem te laten komen van hun inzet tijdens de coronacrisis.” Staatssecretaris Keijzer zegt dat het zoeken is naar balans. „Zodat ook artiesten weer kunnen spelen.”

Testen

Het kabinet presenteert vrijdag de voorwaarden. Zo moeten ééndaagse evenementen met toegangsbewijzen altijd plaatsvinden op een afgesloten locatie. Dat mag dan wel met de reguliere capaciteit (dus 100 procent) en zonder 1,5 meter afstand. Harde eis is dat bezoekers vooraf zijn getest of een vaccinatiebewijs hebben.

Bovendien moet er uiterlijk vier uur van tevoren een gezondheidscheck zijn afgenomen, moet de in- en uitstroom worden gecontroleerd en moet er een professionele testfaciliteit op het terrein zelf zijn. „Bovendien moeten organisatoren zoveel mogelijk zelf voor handhaving zorgen”, zegt Grapperhaus.

Maximaal 24 uur

Voor meerdaagse evenementen met toegangstesten geldt dat ze maximaal 24 uur mogen duren. Daar zit dus maximaal één overnachting bij. Per dag zijn er maximaal 25.000 bezoekers welkom. Liefhebbers van langere festivals moeten dus nog even geduld hebben. „Ik ben bang dat het na 24 uur wegloopt. Dan raakt men het overzicht kwijt”, zegt Grapperhaus.

Voor zogeheten ’doorstroomevenementen’ zonder toegangstesten gelden weer andere regels. Er mag één bezoeker zijn per tien vierkante meter, met een onderlinge afstand van 1,5 meter. De organisator moet ervoor zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt, anders volgt een boete.