Nieuws/Buitenland
2272679
Buitenland

Reddingsoperatie Thaise voetballertjes: wat gaat er gebeuren?

BANGKOK - De reddingsoperatie om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer te bevrijden uit een ondergelopen grot is in volle gang. Volgens bronnen worden de jongens en trainer in vier groepen verdeeld om vervolgens door duikers naar buiten te worden gebracht.

De eerste groep bestaat uit vier jongens, de anderen uit drie personen. De trainer zal met de laatste groep meegaan. Elke jongen zal worden begeleid door twee duikers.

Het gebied rond de ingang van de ondergelopen grot is ontruimd.

Het gebied rond de ingang van de ondergelopen grot is ontruimd.

Zondagochtend vroeg (Nederlandse tijd) zijn achttien duikers de grot ingestuurd om de jongens te redden. Door de reddingswerkers is drie tot vier dagen getraind. Onder de duikers zijn dertien buitenlanders.

Regenval

Afhankelijk van het weer kan de hele operatie drie tot vier dagen duren. Het lijkt erop dat hevige regenval vanmiddag en vanavond roet in het eten kan gooien. Dat maakt de druk op de reddingswerkers nog groter.

Narongsak zei zondagochtend Nederlandse tijd dat de jongens er „klaar voor” voor zijn. De kinderen van tussen 11 en 16 jaar en hun 25-jarige trainer zijn medisch getest en worden tijdens de operatie door twee duikers naar buiten begeleid.

Narongsak zei dat de beste dag om een poging te ondernemen is aangebroken, „omdat het grootste deel van het pad beloopbaar is.” De waterstand in de grot is de afgelopen dagen gezakt. „Vandaag zijn we er het meest klaar voor. Vandaag is het D-day.”

Het gebied rond de ingang van de ondergelopen grot werd zondagochtend al ontruimd. Journalisten die zich er ophouden is gevraagd weg te gaan. „Tijdens de operatie mogen media op het terrein geen foto’s maken. Iemand die ongepaste foto’s neemt, wordt verantwoordelijk gehouden”, deelde een legerwoordvoerder hen mee. Tien ambulances en medisch personeel kwamen in het gebied aan. Ook Amerikaanse duikers arriveerden bij de grot, meldt een verslaggever van The Guardian.

Hoewel de reddingsoperatie al is begonnen, stuurt het Nederlandse pompenbedrijf Van Heck zondag twee medewerkers en materieel naar Thailand. Mochten de duikers niet slagen in hun missie, dan heeft het bedrijf mogelijk een oplossing gevonden, zegt een woordvoerder. Een zaterdag uitgevoerde test bleek succesvol.

De oplossing die het bedrijf heeft uitgedokterd, is een zogenoemde heveloplossing. Daarbij moet water worden weggepompt met behulp van natuurlijk verloop en het vacuüm zuigen van water. ,,Denk hierbij aan het inzetten van een rietje in een brandstoftank als iemand de verkeerde brandstof heeft getankt. Als je aan het rietje in de tank zuigt, begin het te stromen. Wij denken dat we dat met behulp van slangen kunnen realiseren.’’