Nieuws/Binnenland
2273637
Binnenland

Grotduikexpert: reddingsactie lijkt kansrijk

Amsterdam - De reddingsactie van het Thaise voetbalelftal heeft een goede kans van slagen. Dat zegt de Nederlandse grotduikexpert JP Bresser. Hij kent verschillende duikers die volgens de planning nu met de jongens onderweg naar de uitgang zouden moeten zijn.

„Het zijn niet alleen de beste grotduikers ter wereld, maar ook mannen die zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van dit soort reddingen”, zegt de Nederlander vanaf Sardinië, waar hij cursussen grotduiken verzorgt.

„Deze duikers zijn heel goed in het inschatten van de risico’s van zo’n operatie en het minimaliseren ervan. Het grootste gevaar is paniek bij de jongens. Daardoor kan je instinct het overnemen. Dat dwingt je zo snel mogelijk naar de oppervlakte te gaan. Dat kan alleen in een grot niet.”

"Het grootste gevaar is paniek bij de jongens"

Volgens Bresser is een belangrijk onderdeel de voetballertjes mentaal weerbaar te maken voor hun duik in de koude en donkere grot. Hij dicht ze een goede kans op succes toe. Vooral ook omdat niet de hele route hoeft te worden gedoken. Tijdens het ’droge’ gedeelte kunnen de jongens en hun coach even bijkomen. „Wanneer je ziet dat het goed gaat, sterkt dat je zelfvertrouwen”, schat hij in.

De Nederlander krijgt in zijn positieve inschatting van de afloop bijval van Andy Eavis. De voormalige voorman van de Britse federatie van grotduikers zegt dit tegenover de BBC. De Britten worden internationaal gezien als toonaangevend in deze duikdiscipline.

De reddingsoperatie om de twaalf Thaise voetballertjes en hun trainer te bevrijden uit een ondergelopen grot is in volle gang. Volgens bronnen worden de jongens en trainer in vier groepen verdeeld om vervolgens door duikers naar buiten te worden gebracht.