Nieuws/Buitenland
2273867
Buitenland

Thaise voetballertjes verdwenen twee weken geleden: wat gebeurde er?

BANGKOK - De reddingsoperatie om de Thaise voetballertjes en hun coach weer naar de bewoonde wereld te krijgen is zondag in volle gang. Inmiddels zitten ze zestien dagen vast in de Tham Luang-grot, in de noordelijke provincie Chiang Rai. Zondagmiddag zagen de eerste twee jongens van de groep volgens Thaise media voor het eerst weer het daglicht. Inmiddels zouden er al vier jongens bevrijd zijn.

23 juni: Het jeugdvoetbalteam verdwijnt tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Hun fietsen worden buiten bij de grotten gevonden. Het weer is goed maar als ze in de grot zitten sluit het stijgende water ze in.

2 juli: Er wordt opgespoord waar ze zich bevinden, ongeveer vier kilometer vanaf de ingang. Inmiddels zitten ze negen dagen zonder vers water en voedsel. Ze blijken alle dertien nog te leven. De vrees is groot dat de groep nog maanden vastzit en moet wachten tot ná het regenseizoen.

4 juli: Het Thaise bureau voor toerisme wil de grot waarin twaalf jonge voetballers en hun coach vastzitten gaan ontwikkelen tot een toeristische trekpleister. Inmiddels krijgen de jongetjes, die nauwelijks kunnen zwemmen, alvast duikles. Talloze pompen proberen de grotgangen leeg te krijgen.

5 juli: Een Chileense mijnwerker die ooit 69 dagen vastzat in een mijn steekt de jongens en hun ouders op Twitter een hart onder de riem.

6 juli: Talloze mensen denken mee over hoe de voetballers te redden zijn. Miljardair Elon Musk wil ze door een met lucht gevulde buis naar de uitgang laten lopen. Wereldvoetbalbond FIFA wil ze uitnodigen voor een bezoek aan het WK voetbal in Rusland.

6 juli: Een duiker komt om het leven als hij buiten bewustzijn raakt bij het plaatsen van zuurstofmaskers langs de potentiële vluchtroute. Dat is een domper voor alle reddingswerkers.

7 juli: De jongens sturen brieven aan hun familie en de 25-jarige coach biedt zijn excuses aan tegenover de families van de jongens.

8 juli: Het gebied rond de ingang wordt ontruimd zodat de reddingsoperatie kan beginnen. Media moeten vertrekken.