2274094
Binnenland

’Panden gekraakt door splintergroepen We Are Here’

We Are Here in een pand aan de Havenstraat.

We Are Here in een pand aan de Havenstraat.

Duivendrecht - Twee panden zijn dit weekeinde gekraakt door groepen die gelinkt worden aan de ongedocumenteerde vluchtelingen van We Are Here. Een groep van ongeveer dertig mensen heeft zaterdag een kantoorpand in Duivendrecht gekraakt. Ook in Amsterdam is een pand gekraakt.

We Are Here in een pand aan de Havenstraat.

We Are Here in een pand aan de Havenstraat.

De nieuwe bewonersvan het pand in Duivendrecht horen naar eigen zeggen bij de groep ongedocumenteerde vluchtelingen van We Are Here. Een woordvoerder van We Are Here ontkent betrokkenheid. Volgens hem behoren de personen in Duivendrecht tot een afsplitsing van de groep vluchtelingen. „Wij steunen hen niet. Wij hebben onlangs intrek genomen in een pand aan de Havenstraat (in Amsterdam, red). omdat er gewerkt wordt aan een 24-uursopvang.”

Vrouwelijke groep

Een vrouwelijke groep van de uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here heeft zondag een gebouw in Amsterdam Slotervaart gekraakt. Het gaat om achttien vrouwen die volgens AT5 hun intrek hebben genomen in een gebouw aan de Reinier Engelmanstraat. Het zou gaan om een pand waar nog appartementen in moeten worden gebouwd.

De voorzieningenrechter besliste eerder dat We Are Here het door hen gekraakte pand in Amstelveen per direct uit moest. Hoewel de groep aanvankelijk de opvang aan de Havenstraat niet als een optie zag, zegt de woordvoerder dat de vluchtelingen het nu toch willen proberen.

In de voormalige gevangenis aan de Havenstraat is nu een tijdelijke opvang voor ongedocumenteerden. Er zijn maximaal 150 bedden. De locatie blijft in het uiterste geval tot september open.