Nieuws/Binnenland
2275676
Binnenland

Energiedeskundige vreest voor afkalvend draagvlak Klimaatwet

Wat kost het CO2-plan?

Den Haag - Het draagvlak voor de Klimaatwet onder burgers en bedrijven zal snel afkalven als mensen doorkrijgen wie de rekening moet betalen voor de ambitieuze milieudoelen van het kabinet.

Die vrees spreekt ingenieur en energiedeskundige Remco de Boer uit. „Zijn wij bereid een deel van onze welvaart op te geven voor mensen in China, India en Afrika waar de uitstoot nog jaren mag stijgen om de bevolking uit de armoede te halen? We zeggen allemaal dat we het belangrijk vinden. Tot iemand zegt dat je over vijf jaar tienduizend euro moet lenen plus rente.”

Volgens De Boer is de Klimaatwet, waarin de overheid zich verplicht de CO2-uitstoot in 2050 met 95% te reduceren, ontworpen voor de bühne. „Nederland wil vooroplopen in de wereld. Wat helemaal niet kan en ook niet gaat gebeuren.”

Morgen worden de eerste inhoudelijke klimaatplannen aan het kabinet gepresenteerd. Het gaat om een waaier van mogelijkheden om de CO2-reductie te kunnen behalen, zoals het verplicht isoleren van huizen, het verhogen van de gastaks en het stimuleren van elektrisch rijden, mogelijk over de rug van benzine- en dieselrijders. De hamvraag zal zijn: wie betaalt de rekening?