Nieuws/Binnenland
2275741
Binnenland

Vraagtekens bij werkwijze knokploeg tegen dierenleed

Amsterdam - Dierenmishandeling moet bestreden worden, daarin vinden Kamerleden en de Bouncers Against Animal Abuse elkaar direct. Maar de methodes van de uitsmijters doen de wenkbrauwen fronzen in Den Haag.

Dierenvriend en PVV-Kamerlid Dion Graus ziet dat er op zich goede wetgeving is in Nederland om dierenmishandeling aan te pakken. „Alleen zouden er meer controleurs moeten komen, zodat ook de meldingen van mishandeling opgevolgd kunnen worden. Zodat ook dierenbeulen harder aangepakt kunnen worden. Daar hebben ze zeker een punt”, zegt Graus over de uitsmijters.

De PVV’er had eerder al contact met de uitsmijters en hij eiste daarbij dat ze zich wel aan de wet houden. Graus schrikt er van als hem wordt voorgelegd dat ze desondanks toch wel eens een mishandeld dier weghalen: diefstal. „Je mag nooit voor eigen rechter spelen. Het geweldsmonopolie ligt bij de politie. Dierenbeulen aanspreken, dat mag. Je mag ook iemand aanhouden en vasthouden tot de politie er is, dat is heel goed. Maar ik wist niet dat ze inbreken en dieren weghalen. Dat mag natuurlijk niet.”

SP deelt die zorgen

SP-Kamerlid Michiel van Nispen heeft dezelfde zorgen. „Ik vind opkomen voor het bestrijden van dierenleed heel belangrijk. Maar eigenrichting, daar ben ik niet voor. Het geweldsmonopolie is voor de overheid.” Maar Van Nispen ziet, net als Graus, dat de uitsmijters wellicht een probleem blootleggen. „Dat deze actiegroep zich genoodzaakt voelt dit te doen, dat kan wel iets zeggen over het gebrek aan aandacht voor dierenleed. Dat vind ik wel ernstig.”

„Laten we voorop stellen dat dierenmishandeling heel erg slecht is en dat moeten we uitbannen met elkaar”, zegt ook VVD-Kamerlid Arne Weverling. „Maar speciale knokploegen of uitsmijters die het heft in eigen handen nemen, dat keuren wij af. We hebben de NVWA, die kijkt naar dierenwelzijn, we hebben de politie, we hebben de dierenpolitie, we hebben de landelijke inspectiedienst van de dierenbescherming. Er zijn voldoende instanties die kunnen opkomen voor de rechten van het dier.”