Nieuws/Binnenland
2276055
Binnenland

Waar kruipt de eikenprocessierups rond?

Amsterdam - De eikenprocessierups is in iets meer dan twee maanden al zeker 1.700 keer gesignaleerd in ons land. De jeukrups werd het vaakst gespot in het zuiden en oosten van het land, blijkt uit een overzicht van de website Jeukrups.nl. Hoe vaak werd de rups tot nu toe in jouw gemeente gezien?

In aanraking komen met het beestje is vervelend, wat dat leidt tot jeuk, een branderig gevoel en een rode huiduitslag die tot wel twee weken aan kan houden. Ook kan iemand klachten ondervinden als irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen.

Het dier, die zijn naam dankt aan zijn favoriete stek, de eikenboom, is daar van mei tot en met juli op te vinden. Elke eikenprocessierups is bezet met 700.000 brandharen, die kunnen verwaaien en terechtkomen op festivalterreinen, zwemplassen en campings.

De overlast van de rupsen is dit jaar erger dan ooit, onder meer door de warmte van de afgelopen tijd. Ook is op veel locaties bezuinigd op de bestrijding, waardoor oude nesten zijn blijven zitten. Dat leidt het jaar daarna tot een vervijfvoudiging van het aantal rupsen. Verder is er een tekort aan bestrijders.

De rups werd in iets meer dan twee maanden minstens 1.700 keer gesignaleerd, blijkt uit cijfers van Jeukrups.nl. Hoe vaak werd de rups tot nu toe in jouw gemeente gezien?