Nieuws/Buitenland
2276174
Buitenland

Anticorruptiechef Roemenië ontslagen

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

BOEKAREST - De Roemeense president Klaus Iohannis heeft het hoofd van de dienst corruptiebestrijding (DNA) uit haar ambt gezet. Iohannis had eerder nog geweigerd DNA-chef Laura Kövesi te ontslaan, maar werd teruggefloten door het constitutioneel hof.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

De DNA vervolgde onder leiding van Kövesi tal van prominente Roemenen, onder wie politici en bestuurders van overheidsinstellingen. De sociaaldemocratische regering eiste haar ontslag, onder meer omdat Kövesi haar boekje te buiten zou zijn gegaan en het imago van het land zou schaden. Dat leidde tot een botsing tussen het kabinet en president Iohannis.

De regering stapte uiteindelijk met succes naar de hoogste rechtsinstantie om het vertrek van Kövesi af te dwingen. Het constitutioneel hof oordeelde dat de president niet zomaar had mogen weigeren de DNA-baas te ontslaan. Iohannis maakte maandag bekend gehoor te geven aan de uitspraak.

’Hoofdaanklager van post verwijderd’

„De president heeft een decreet uitgevaardigd waarmee de hoofdaanklager van haar post is verwijderd”, zei de woordvoerster van de president. Het ministerie van Justitie gaat nu op zoek naar een opvolger voor Kövesi. Aanklagers kunnen vanaf 23 juli solliciteren, mits ze minimaal tien jaar ervaring hebben.

Kövesi reageerde met een oproep de strijd tegen corruptie niet op te geven. „Corruptie kan verslagen worden”, beklemtoonde ze. De ontslagen DNA-chef zei dat politici proberen het functioneren van de rechterlijke macht te ondermijnen door wetgeving over criminaliteit af te zwakken. Zo proberen ze volgens Kövesi te voorkomen dat ze worden vervolgd voor daden in het „verleden, heden en toekomst.”