Nieuws/Buitenland
2276552
Buitenland

Vier jongens en coach nog in grot

Achtste voetballertje gered, reddingsactie tijdelijk stopgezet

De Thaise voetballers zitten al weken vast. De reddingsactie draait op volle toeren.

De Thaise voetballers zitten al weken vast. De reddingsactie draait op volle toeren.

BANGKOK - Duikers hebben maandag volgens ooggetuigen nog vier jongens gered uit het grottenstelsel van Tham Luang in het uiterste noorden van Thailand. Zondag konden de eerste vier met veel moeite uit de grotten worden geloodst. Nog steeds zitten vier jongens en de coach in de grot. De vijf gaan de grot vandaag niet meer verlaten; de reddingsactie is tijdelijk stopgezet en gaat dinsdag weer verder.

De Thaise voetballers zitten al weken vast. De reddingsactie draait op volle toeren.

De Thaise voetballers zitten al weken vast. De reddingsactie draait op volle toeren.

In Thailand is het al avond. De reddingsactie duurt naar verwachting tot en met dinsdag of woensdag. De jongens moeten onder begeleiding van twee professionele duikers voor een groot deel onder water naar de uitgang, een zware tocht die uren duurt. Nog altijd is er de vrees dat zware regenbuien de grot verder onder water zullen zetten.

De reddingsoperatie duurt naar verwachting tot en met dinsdag of misschien woensdag. De jongens moeten onder begeleiding van twee professionele duikers voor een groot deel in het donker in nauwe ruimten en onder water naar de uitgang. Ze krijgen daarvoor kalmerende middelen, meldden plaatselijke media.

’Veel honger’

Volgens Narongsak Osatanakorn, gouverneur van Chiang Rai, hebben de jongens die zondag gered zijn veel honger. „Ze willen khao pad grapao eten” (een Thais gerecht met vlees, chili en rijst, red). Vandaag werden dezelfde duikers als zondag ingezet omdat ze de gevaarlijke situatie in het grottenstelsel inmiddels kennen. Ze habben meer dan tien uur rust gekregen om te herstellen van hun inspanningen. Langs de route werden opnieuw duikflessen geplaatst.

De Thaise minister van Binnenlandse Zaken, Anupong Paojinda, zei dat maandag dezelfde duikers zijn ingeschakeld als de voorafgaande dag. Dat is omdat die nu ervaring hebben met wat ze te doen staat.

Infectiegevaar

De vier jongens die zondag werden gered, hebben hun familie nog niet gezien vanwege mogelijk infectiegevaar en controles die ze nog moeten ondergaan. Ze worden op een aparte afdeling in het ziekenhuis verzorgd. Er wordt nog gewacht op testresultaten. Volgens het ziekenhuis gaat het naar omstandigheden goed met ze.

Een arts vertelt aan de CNN dat de jongens als eerste worden onderzocht op van histoplasmose: een besmetting met een schimmel die in grotten kan overleven en longproblemen kan veroorzaken.

Namen

Hoewel de autoriteiten de namen van de jongens niet hebben vrijgegeven, was een van de eerste voetballertjes die zondag werd bevrijd vermoedelijk de 14-jarige Mongkhol Boompiam zijn. De moeder van het jongetje moest dat vernemen via sociale media. Op officiële bevestiging dat haar zoon veilig is, wacht ze nog steeds.

Twaalf jeugdvoetballers en hun coach raakten vermist op 23 juni. Ze waren ingesloten door water toen hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde. De reddingsoperatie is niet zonder gevaar. Een Thaise duiker overleed vrijdag in het grottenstelsel.